Falugáz

Elérhető energia bárhonnan

Mi a település-ellátás és hogyan működik?

Számos olyan település van az országban, ahol a vezetékes földgázellátás nem valósult meg, és a közeljövőben nem is várható kialakítása, mert nem minden település van abban a helyzetben – akár földrajzi, akár anyagi okok miatt –, hogy csatlakozhasson a vezetékes földgázellátáshoz. Ezen települések számára kínál energiaellátási lehetőséget vezetékes propángázellátó rendszerrel a Prímaenergia Zrt.

A vezetékes propángázellátó (falugáz) rendszer a fogyasztók ellátását biztosító vezetékhálózatból, a gáz betáplálását, tárolását biztosító tartályparkból, a tárolótartályokhoz kapcsolódó elgőzölögtető és nyomásszabályozó blokkból, valamint a működtetéshez szükséges technológiai berendezésekből, szerelvényekből áll.

A propán-elosztóvezetékek úgy lettek megtervezve, megépítve, hogy földgáz elosztására is alkalmasak legyenek. Ennek megfelelően ugyanazon elemekből épülnek fel: gerincvezetékek, leágazó és csatlakozó vezetékek, fogyasztói főelzárók, nyomásszabályozók és gázmérők.

A gáz betáplálása megfelelő tárolókapacitású tartályparkból történik. A tartályokban a propán jórészt cseppfolyós halmazállapotban van jelen. A gázellátás a tartályok gázfázisáról csak korlátozott mértékben biztosítható, ezért nagyobb teljesítményigény esetén a cseppfolyós halmazállapotú propán elpárologtatása segédenergia felhasználásával, az elgőzölögtető berendezésben történik. A tartályok gázfázisából, vagy az elgőzölögtető berendezésből kilépő propángáz nyomását a nyomásszabályozó blokk csökkenti az elosztóvezeték középnyomására, amit a fogyasztói nyomásszabályozó a felhasználási nyomásértékre csökkent és így a fogyasztók részére rendelkezésre áll egy magas energiatartalmú, környezetkímélő energiahordozó.

Csatlakozás a hálózathoz

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00