Falugáz

Elérhető energia bárhonnan

Műszaki biztonsági felülvizsgálat

Fizetési mód és számlázás

A Prímaenergia Zrt. és a Felhasználó közötti mennyiségi elszámolás alapja a fogyasztási helyen felszerelt, hitelesített mérőn mért mennyiség, vagy annak korrigált értéke.

Kiegyenlített fizetés

A Prímaenergia Zrt. kiegyenlített fizetés esetén az egy éves elszámolási időszakon belül havonta egyenlő mennyiségről szóló összegű részszámlát bocsát ki. A gázmérő éves leolvasását követően, a leolvasás eredménye alapján ún. éves elszámoló számlát bocsát ki.

A kiegyenlített fizetési rendszerben számlázott felhasználóknak a Prímaenergia Zrt. a részszámlán elszámolt mennyiségre az előző időszak tényleges fogyasztása alapján, új felhasználók esetében a beépített gázkészülékek névleges teljesítménye alapján tesz javaslatot.

A felhasználó egy elszámolási éven belül egy alkalommal, a leolvasást követő első hónapban módosíthatja a részszámlán elszámolt mennyiséget, vagy kérheti a számlázás módjának (részszámla, vagy az ügyfél által bejelentett havi ténymennyiség alapján történő számlázás) módosítását. A részszámla mennyiség módosítására indokolt esetben – a felhasználó írásos kérelme alapján – az elszámolási időszakon belül máskor is van lehetőség. A Prímaenergia Zrt. jogosult a gázmérő leolvasási időszakának, illetőleg a számlázás időszakának megváltoztatására, amelyről a felhasználót írásban értesíti.

Általános fizetés

A felhasználó havi tényfogyasztás alapján történő számlázást is kérhet, ha vállalja a mérőállás havi közlését (diktálását) a tárgyhót követő hónap 5-ig történő adatbeérkezéssel.

A gázmérő éves leolvasását a Prímaenergia Zrt. az általános fizetési módot választó felhasználóknál is elvégzi és az előző felhasználói leolvasás és az éves leolvasás különbségét számlázza. Amennyiben a felhasználó havi mérőállás bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget, úgy Prímaenergia Zrt. a tárgyhavi szolgáltatási időszakra vonatkozóan becsült (az előző évi fogyasztás, vagy új felhasználók esetében a beépített gázkészülékek névleges teljesítménye alapján és a 19/2009 (I.30.) Korm. rendelet 13. sz. mellékletben közzétett fogyasztási jelleggörbe figyelembevételével számított) mennyiségről számlát bocsát ki.

Időszak

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Arány (%)

19,4281

16,3743

14,0081

8,0834

2,8712

0,9973

Időszak

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

Arány (%)

0,8046

0,8877

1,7422

5,8505

11,7688

17,1838

Ezen becsült mennyiségre vonatkozó számla értéket a következő hónapra vonatkozó ténymérés (leolvasás, ügyfél általi diktálás alapú) számlában szolgáltató szükség esetén korrigálja.

Letölthető dokumentumok

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00