Falugáz

Elérhető energia bárhonnan

Műszaki biztonsági felülvizsgálat

Fizetési mód és számlázás

A Prímaenergia Zrt. és a Felhasználó közötti mennyiségi elszámolás alapja a fogyasztási helyen felszerelt, hitelesített mérőn mért mennyiség, vagy annak korrigált értéke.

Kiegyenlített fizetés

A Prímaenergia Zrt. kiegyenlített fizetés esetén az egy éves elszámolási időszakon belül havonta egyenlő mennyiségről szóló összegű részszámlát bocsát ki. A gázmérő éves leolvasását követően, a leolvasás eredménye alapján ún. éves elszámoló számlát bocsát ki.

A kiegyenlített fizetési rendszerben számlázott felhasználóknak a Prímaenergia Zrt. a részszámlán elszámolt mennyiségre az előző időszak tényleges fogyasztása alapján, új felhasználók esetében a beépített gázkészülékek névleges teljesítménye alapján tesz javaslatot.

A felhasználó egy elszámolási éven belül egy alkalommal, a leolvasást követő első hónapban módosíthatja a részszámlán elszámolt mennyiséget, vagy kérheti a számlázás módjának (részszámla, vagy az ügyfél által bejelentett havi ténymennyiség alapján történő számlázás) módosítását. A részszámla mennyiség módosítására indokolt esetben – a felhasználó írásos kérelme alapján – az elszámolási időszakon belül máskor is van lehetőség. A Prímaenergia Zrt. jogosult a gázmérő leolvasási időszakának, illetőleg a számlázás időszakának megváltoztatására, amelyről a felhasználót írásban értesíti.

Általános fizetés

A felhasználó havi tényfogyasztás alapján történő számlázást is kérhet, ha vállalja a mérőállás havi közlését (diktálását) a tárgyhót követő hónap 5-ig történő adatbeérkezéssel.

A gázmérő éves leolvasását a Prímaenergia Zrt. az általános fizetési módot választó felhasználóknál is elvégzi és az előző felhasználói leolvasás és az éves leolvasás különbségét számlázza. Amennyiben a felhasználó havi mérőállás bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget, úgy Prímaenergia Zrt. a tárgyhavi szolgáltatási időszakra vonatkozóan becsült (az előző évi fogyasztás, vagy új felhasználók esetében a beépített gázkészülékek névleges teljesítménye alapján és a 19/2009 (I.30.) Korm. rendelet 13. sz. mellékletben közzétett fogyasztási jelleggörbe figyelembevételével számított) mennyiségről számlát bocsát ki.

Időszak

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Arány (%)

19,4281

16,3743

14,0081

8,0834

2,8712

0,9973

Időszak

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

Arány (%)

0,8046

0,8877

1,7422

5,8505

11,7688

17,1838

Ezen becsült mennyiségre vonatkozó számla értéket a következő hónapra vonatkozó ténymérés (leolvasás, ügyfél általi diktálás alapú) számlában szolgáltató szükség esetén korrigálja.

Letölthető dokumentumok

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00