Autógáz

Okos választás

Az autógázról

Hogyan készül az autógáz?

Az autógáz, melyet sokszor LPG-nek, vagyis Liquefied Petroleum Gas-nak neveznek, a nevéből is következtethetően cseppfolyósított halmazállapotú gázok keveréke, melyeket a kőolaj finomítása, vagy a földgáz bányászása során melléktermékként állítanak elő. Az autógáz elsősorban propánt és butánt, illetve további adalékanyagokat tartalmaz.

A két gáz 'keverési aránya' lényeges, mivel ez az üzemanyag érzékeny a nyomás és hőmérséklet-változásra és annak érdekében, hogy a PB-gáz keverék (LPG) ugyanolyan hatékony legyen mind nyáron, mind pedig télen, a keverék összetételét évszakok szerint, kis mértékben változtatják. A téli verzióban kicsivel több a propán. A keverékhez (biztonsági okok miatt) egy szagosító anyagot, az etil merkaptánt keverik még hozzá. Ettől lesz az autógáznak jellegzetes szaga.

Az autógáz már környezeti hőmérsékleten is könnyen cseppfolyosítható: így jobban szállítható és kezelhetőbbé válik. Az autógáz kutakon speciális kútfej és egy külön csatlakozó szelep segítségével töltik bele a járművekbe, ahol a környezeti hőmérséklet függvényében 3-6 bar nyomáson tárolódik a speciális kialakítású autógáz tankban.

Érdekesség, hogy ha az autógáz cseppfolyós állapotában kerül a szabadba, akkor azonnal párologni kezd. Ennek során a térfogata kb. 230-szorosára nő, lehűl és a környezetétől hőt von el, azaz például érezhetően lehűti a töltőszelepet, esetenként a körülötte kicsapodó nedvességtartalom meg is fagyhat. Magyarországon többek között ezért nem tankolhatunk önkiszolgáló módon autógáz (LPG) üzemanyagot.

Az autógáz nem mérgező, szakszerű használat mellett nem veszélyes!

Az autógáz nem azonos a PB-gázzal

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00