Autógáz

Okos választás

Az autógáz nem azonos a PB-gázzal

Az autógáz használata

Mindenkinek csak javasolni lehet az autógáz (LPG) használatát, hiszen nemcsak olcsóbban lehet vele autózni, de a környezetet is jobban kíméli, mint a benzines vagy diesel társai. Sőt! Aki gázüzemű autót vezet, az egy izgalmas játékban is részt vesz - ez szinte biztos!

A jelenlegi üzemanyagárak mellett Magyarországon kb. 30-40%-kal lehet olcsóbban üzemeltetni gépjárművet autógázzal, mint benzinnel. Ez több tényezőtől is függ:

• hol tankolunk, mivel az egyes kutak árai között akár 30Ft-nál magasabb is lehet az eltérés;
• milyen a vezetési stílusunk;
• milyen állapotú az autónk, motorunk;
• illetve milyen a beszerelt, beszerelhető gázrendszer. 

Az egyszeri beépítési költség miatt alapvetően annak éri meg az autógáz használata, aki sokat utazik, vagy nagyobb fogyasztású járműve van. Egy átlagos autónál ez a beruházás - figyelembe véve az üzemanyagárakat és a beépítési költségeket - kb. 20 ezer kilométer körül térül meg. 

Vezetési élményben az autógáz nem különbözik a hagyományos üzemanyagoktól. Gyakorlatilag ugyan úgy kell vele közlekedni, mint a benzines, vagy diesel járművekkel: 

• kerülni kell a nagy gázadásokat;
• szintén minimalizálni kell a fékezések számát;
• lehetőleg állandó sebességtartással kell vezetni.

Egy fontos dolgot azonban mindenképpen szem előtt kell tartani: ügyelni kell a gépjárműben lévő hagyományos üzemanyagra. Ugyanis ha több hónapon keresztül nem ürül ki a tankból a benzin, akkor a benne kicsapodó anyagok kárt tehetnek az autó üzemanyag rendszerében. A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy kb. 3-4 havonta (!) autózzuk ki a benzint.

És hogy miért feledkeznek meg sokszor erről a gázüzemű autót használó vezetők?
Azért, mert nagyon rövid idő alatt szevedéllyé válik a 'minél többet autózni gázüzemben, minél kisebb fogyasztás mellett' játék.

Az autógáz előnyei és hátrányai

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00