Üzleti gáztartály

Tartós és kiszámítható

Telepítés és elhelyezés

Biztonsági előírások

Tartályos gázellátásnál a fogyasztói rendszert garantáltan gáz halmazállapotú, a fogyasztói berendezés nyomásigényének megfelelő, általában 30 mbar névleges nyomású propán-gázzal vagy PB-gázzal kell ellátni.

Az ellátó rendszer elemei:

  • Tároló tartály a tartályszerelvényekkel;
  • Nyomásszabályozó(k) egy vagy két fokozatban;
  • Csővezeték és szerelvényei (tankautó-töltő csatlakozása);
  • Elgőzölögtető berendezés (folyadékfázisú elvételnél).

A tartályból az elvétel történhet gázfázisból (felső elvétel) vagy folyadékfázisból (felső és alsó elvétel) elgőzölögtető berendezés alkalmazásával.

A töltet fajtája és az elvétel célszerű módja között szoros összefüggés van:

  • Gázfázisú elvétel esetén (ez az általános gyakorlat) főleg a téli időszakban és szabadtéri elhelyezésnél csak a propán-gáz ajánlható, mivel ez is elegendő gőznyomással rendelkezik a rendszer működtetéséhez.
  • Propán-gáz esetén is szükségessé válhat elgőzölögtető berendezés alkalmazása folyadékfázisú elvétellel, ha különösen nagy elvétel az igény.
  • PB-gázos ellátásnál a téli üzem csak temperált helyiségben elhelyezett tartálynál garantálható. Szabadtéri földfeletti telepítésnél még az elgőzölögtetéses üzem sem garantáltan működőképes, mivel a nagyon hideg környezet úgy lecsökkenti a folyadéktöltet nyomását, hogy elégtelenné válhat a rendszer működtetésére.

A tartály belső terében uralkodó nyomást (mely a környezeti hőmérsékletnek, elvételnek és a töltet hőmérsékletének függvénye) az előírás szerint két fokozatban kell lecsökkenteni a fogyasztó-készülékek által igényelt 30 mbar névleges értékre. Ez történhet egybeépített kétfokozatú, tartályra szerelt nyomásszabályozóval, vagy két különálló nyomásszabályozóval, ahol az első fokozat a tartályon, vagy közvetlen közelében, a második pedig a fogyasztó-készülék(ek) közelében kerül elhelyezésre. PB-gáz esetében a nyomáscsökkentést 0,7 bar-ig (más műszaki megoldás nélkül) a tartály gázelvételi szerelvényén vagy 1 méteren belül kell biztosítani.

Az egyes változatok az alábbiakkal jellemezhetők:

Gázfázisú elvétel kisnyomású csatlakozó vezetékkel. Itt általában a tartályon vagy közvetlen közelében csökkentjük le a gáz nyomását a névleges 30 mbar kisnyomásra egy kombinált kétfokozatú, vagy két egyfokozatú nyomásszabályozóval. A gázt kisnyomáson vezetjük a fogyasztó-berendezéshez, ahol az épületbe lépés előtt már csak egy elzárót kell felszerelni. Ezen változat a legegyszerűbben kivitelezhető, leggyakrabban alkalmazott, a Prímaenergia Zrt. által is típustervesített megoldás. A praktikusan kialakított kétfokozatú nyomásszabályozó (gyorszárral és biztonsági szeleppel is kiegészítve) a tartályfedél alatt, közvetlenül a tartály gázelvételi szelepéhez csatlakoztatható.

Gázfázisú elvétel középnyomású csatlakozó vezetékkel. Itt a védőövezetben (célszerűen a tartályfedél alatt) elhelyezett első fokozatú nyomásszabályzó kb. 0,7 bar középnyomásra csökkenti a tartály gáznyomását. A gázt középnyomáson vezetjük a fogyasztói berendezéshez, ahol az épületbe lépés előtt (szabadon vagy védődobozba szerelve) egy elzáró után van szerelve a második fokozatú nyomásszabályozó az előírt gyorszárral és biztonsági szeleppel.

Folyadékfázisú elvétel elgőzölögtető berendezéssel és kisnyomású (30 mbar) ellátó vezetékkel. Ilyen változat esetén a nyomásszabályozó(k) az elgőzölögtető berendezés után, annak tartozékaként szerepel(nek).
 

Tipikus tartályos gázellátási változatok

Az előző változathoz hasonló megoldás, de középnyomású (0,7 bar) csatlakozó vezetékkel és a fogyasztó-körzetnél szerelt második fokozatú nyomásszabályzóval.

A legújabb folyadékfázisú elvételű elgőzölögtetős ellátó rendszerek kombinálva működhetnek gázfázisú elvétellel is, csökkentve ezzel az elgőzölögtetés energia- és költségigényét. A hazai és külföldi gyakorlatban, az előbbiekben adott nyomásértékek a fogyasztói berendezések nyomásigényei miatt kisebb eltéréseket mutatnak. Így a középnyomásnál 0,1-2,0 bar, a kisnyomásnál 30 és 50 mbar értékkel is találkozhatunk.

Jogi szabályozás

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00