Tartályos PB-gáz

Gazdaságos energiaellátás az ország bármely részén

Felhasználási területek

Tartályos PB-gáz típusok

Kisebb PB-gáztartály típusok

Kiemelt szerepük van az 5 m³-nél kisebb térfogatú tartályból vagy tartálycsoportból álló „kistartályos” ellátó rendszernek. Ezek létesítésénél jelentős biztonságtechnikai és eljárásbeli egyszerűsítések, továbbá tipizált megoldások és szerelvények vannak. Egyre több gyártó hazánkban is a DIN 4680 és DIN 4681 szerinti 2.700 és 4.850 liter tárolótérfogatú tartályokat gyártja. Ezeket nevezzük a gyakorlatban 3 és 5 m³-es típusoknak. Mindkét nagyság háromféle kivitelben készülhet a földfeletti (szabadban vagy épületben), földalatti vagy részben földdel takart telepítéshez.

Használjon Ön is tartályos PB gázt! Vegye fel kollégáinkkal a kapcsolatot az alábbi űrlapon és kérje ajánlatunkat!

A földfeletti tartály alakját, fő méreteit és csonkelrendezését az alábbi ábra szemlélteti:

A tartálytest egy fekvőhengeres, mélydomború fenekekkel ellátott nyomástartó edény, ráhegesztett készüléklábakkal és emelőfüllel (a 3 m³-esnél 1 db, az 5 m³-esnél 2 db). A tartály külső felülete hősugarakat visszaverő fehér védőbevonattal van ellátva. A tartály tetején öt csatlakozócsonk van kiképezve (közülük három egy lezárható fedél alatt) az alábbi szerelvények részére:

  • C1: Töltőszelep zárósapkával (5/4” NPT)
  • C2: Folyadékelvételi szelep (3/4” NPT)
  • C3: Gázelvételi szelep (3/4” NPT)
  • C4: Biztonsági szelep (3/4” NPT)
  • C5: Töltet szintjelző (speciális karimás csatlakozás)

A tartály tengelyvonalában van a (3 m³-esnél 1 db, az 5 m³-esnél 2 db) C6 ellenőrző nyílás DN 125 méretben, valamint az alsó alkotó szélén egy C7 leürítő nyílás DN 25 méretben. A tartály méretezési hőmérséklete 40 oC, méretezési nyomása 15,6 bar.

A földalatti tartály jellemző méreteit és csonkelrendezését az alábbi ábra szemlélteti:


A tartály fő méretei azonosak a föld feletti típuséval. Fő szerkezeti különbség, hogy egyik végén a felszínre vezető, legalább 450 mm belső átmérőjű, körszelvényű búvónyílás van kiképezve, aminek a dómfedeléhez csatlakoznak a C1-C5 szerelvények. A búvónyílást és a rászerelt szerelvényeket egy kb. 1000 mm átmérőjű cső alakú dóm veszi körül, ennek palástja és zárható fedele kb. 100 mm magasan emelkedik a talajszint fölé.

Nagyobb tartálytípusok Ipari fogyasztók és lakótelepülések nagyobb gázigényét nagyobb űrtartalmú tartályokkal vagy tartálycsoportokkal elégítjük ki. Ezek használatos és típus engedélyes méretsora: 10, 25, 40 és 63 m³. Ezen tartályok szerelvényezése már a dómfedélen van és robosztusabb kivitelű. Általában folyadékfázisú elvétellel és elgőzölögtető berendezéssel működnek, de adott a műszaki lehetőség arra is, hogy kedvező időszakban gázfázisú elvétellel üzemeljenek gazdaságosabban.

Telepítés és elhelyezés

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00