Tartályos PB-gáz

Gazdaságos energiaellátás az ország bármely részén

Felhasználási területek

Tartályos PB-gáz típusok

Kisebb PB-gáztartály típusok

Kiemelt szerepük van az 5 m³-nél kisebb térfogatú tartályból vagy tartálycsoportból álló „kistartályos” ellátó rendszernek. Ezek létesítésénél jelentős biztonságtechnikai és eljárásbeli egyszerűsítések, továbbá tipizált megoldások és szerelvények vannak. Egyre több gyártó hazánkban is a DIN 4680 és DIN 4681 szerinti 2.700 és 4.850 liter tárolótérfogatú tartályokat gyártja. Ezeket nevezzük a gyakorlatban 3 és 5 m³-es típusoknak. Mindkét nagyság háromféle kivitelben készülhet a földfeletti (szabadban vagy épületben), földalatti vagy részben földdel takart telepítéshez.

Használjon Ön is tartályos PB gázt! Vegye fel kollégáinkkal a kapcsolatot az alábbi űrlapon és kérje ajánlatunkat!

A földfeletti tartály alakját, fő méreteit és csonkelrendezését az alábbi ábra szemlélteti:

A tartálytest egy fekvőhengeres, mélydomború fenekekkel ellátott nyomástartó edény, ráhegesztett készüléklábakkal és emelőfüllel (a 3 m³-esnél 1 db, az 5 m³-esnél 2 db). A tartály külső felülete hősugarakat visszaverő fehér védőbevonattal van ellátva. A tartály tetején öt csatlakozócsonk van kiképezve (közülük három egy lezárható fedél alatt) az alábbi szerelvények részére:

  • C1: Töltőszelep zárósapkával (5/4” NPT)
  • C2: Folyadékelvételi szelep (3/4” NPT)
  • C3: Gázelvételi szelep (3/4” NPT)
  • C4: Biztonsági szelep (3/4” NPT)
  • C5: Töltet szintjelző (speciális karimás csatlakozás)

A tartály tengelyvonalában van a (3 m³-esnél 1 db, az 5 m³-esnél 2 db) C6 ellenőrző nyílás DN 125 méretben, valamint az alsó alkotó szélén egy C7 leürítő nyílás DN 25 méretben. A tartály méretezési hőmérséklete 40 oC, méretezési nyomása 15,6 bar.

A földalatti tartály jellemző méreteit és csonkelrendezését az alábbi ábra szemlélteti:


A tartály fő méretei azonosak a föld feletti típuséval. Fő szerkezeti különbség, hogy egyik végén a felszínre vezető, legalább 450 mm belső átmérőjű, körszelvényű búvónyílás van kiképezve, aminek a dómfedeléhez csatlakoznak a C1-C5 szerelvények. A búvónyílást és a rászerelt szerelvényeket egy kb. 1000 mm átmérőjű cső alakú dóm veszi körül, ennek palástja és zárható fedele kb. 100 mm magasan emelkedik a talajszint fölé.

Nagyobb tartálytípusok Ipari fogyasztók és lakótelepülések nagyobb gázigényét nagyobb űrtartalmú tartályokkal vagy tartálycsoportokkal elégítjük ki. Ezek használatos és típus engedélyes méretsora: 10, 25, 40 és 63 m³. Ezen tartályok szerelvényezése már a dómfedélen van és robosztusabb kivitelű. Általában folyadékfázisú elvétellel és elgőzölögtető berendezéssel működnek, de adott a műszaki lehetőség arra is, hogy kedvező időszakban gázfázisú elvétellel üzemeljenek gazdaságosabban.

Telepítés és elhelyezés

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00