Barbecook - Grillezzen kezdőként is a profikkal
A PrímaNet webáruházban most gázzal és faszénnel működő grillkészülékeket, állványokat, és grill kiegészítőket kínálunk. Nálunk mindent egy helyen megrendelhet, ami szükséges, a kiegészítőktől a tüzelőanyagig. A grillezés kategóriában közel 100 termék található.
A grillezés alapjai könnyen elsajátíthatók. Miután a szabadtűzön az ételek lassan készülnek, és végig látjuk a folyamatot, ezért kevésbé fenyeget az a veszély, hogy a figyelmetlenségünk miatt elrontjuk az ételt és túlsütjük, mint zárt sütőben.
Biztonság, tűzvédelem
Figyelni kell a tálca beállítására, nehogy túl közel legyen a hőforrás. Ez azért lenne veszélyes, mert megéghet az étel, vagy a lecsöpögő zsír kifröccsenése balesetet okozhat. Biztonsági szempontból a grillezés egyik kritikus pontja a tűzhely begyújtása. A faszenes grilleknél ez jellemzően gyúlékony folyadékkal történik, amelyet akkor is locsolni kell a tűzre, ha fokozni szeretnénk a parázslást. Illetve egyre elterjedtebbek az ún. grill-, vagy kandallóbegyújtók (lásd még begyújtó, vagy tűzgyűjtó kocka) Erre a problémára hatékonyabb és egyszerűbb megoldást használ a Barbecook cég: a QuickStart rendszerű faszenes grilljei néhány újságpapír segítségével látványosan gyorsan begyújthatók. Íme erről egy rövid videó.
Barbecook faszenes grillek összeszerelése és használata QuickStart rendszerrel
Ilyen szempontból praktikusabbak és biztonságosabbak a gázgrillek, hiszen a többségüknél piezoelektromos gyújtást építenek be, így a kezelő nem érintkezik közvetlenül gyúlékony anyaggal. Amikor az étel forrósodik, számítani kell a zsír lecsöpögésére, és arra, hogy ételdarabok pattoghatnak ki. Tartsunk kötözőszert, hűsítő krémet a grillkészülék környékén - biztos, ami biztos alapon. Égési sebeknél fontos, hogy mielőbb ellássák azokat.
A grillezés helyét úgy válasszuk ki, hogy ne legyen körülötte száraz növényzet, ami esetleg meggyulladhat. Semmiképpen ne engedjük, hogy gyerekek tartózkodjanak a közelben, legalább 4-5 méternél távolabb tartsuk őket.
Higiénia
A grillezés egyik legkevésbé kellemes része az eszközök megtisztítása, hiszen ez már akkor történik, amikor jóízűen elfogyasztottuk az ételt. A tisztítást azonban nem lehet megúszni. Célszerű a tisztítást a készülék kihűlése után mielőbb elvégezni, amíg még a szennyeződés nem száradt rá. A rácsot nagyon körültekintően, szálanként tisztítsuk meg! A gázos grillek tisztábban működnek, nem keletkezik hamu, minimális a korom, így a készlet tisztántartása is egyszerűbb.
Mit, hogyan grillezzünk?
Zöldségek: A zöldségeket elég fél órával a sütés előtt bekenni a páccal. A zöldfűszerek a grillen megégnek, ezeket inkább a sülés után, esetleg a sütés utolsó néhány másodpercében szórjuk a zöldségre. Remekül grillezhető a paradicsom, a paprika, a cukkini, a gomba, a hagyma, de nagyon finom a felszeletelt zsenge tök, az édesburgonya is. A keményebb zöldségeket érdemes előfőzni, nagyon finom a héjában főtt burgonya pár perc grillezés után. Próbáljuk ki az amerikaiak kedvencét: főzzük elő a csöves kukoricát, majd süssük meg grillen!
Barbecook Plancha (grill sütőlap) és forgatólapát
Halak: nagy víztartalmuk miatt pillanatok alatt átsülnek, a pácolást sem kell túlzásba vinni, maximum egy óra elég nekik. A páclé készülhet két evőkanál olívaolaj, egy evőkanál citromlé, egy gerezd fokhagyma, reszelt citromhéj hozzáadásával, de bolondíthatjuk bazsalikomos ecettel is.
Barbecook halforgató lapát - grill eszköz
Húsok: A száraz húsok a grillen tovább száradhatnak, a zsíros húsok finomabbak, azonban kerüljük a túl zsíros húsokat, a kicsöpögő zsír meggyulladhat, és pillanatok alatt elég az étel.
A sertéshúsokhoz nagyon finom a két evőkanál olívaolaj, egy evőkanál méz, fél citrom leve, frissen őrölt bors, pici fokhagyma, gyömbér és Worcestershire szósz keverékéből álló grillpác.
Sajtok: A kemény sajtok grillezése nagyon egyszerű, az igazán aromás sajtokat fűszerezni sem kell. Kemény kecskesajtot néhány perc alatt meggrillezhetünk, de nagyon finom a gomolya és a füstölt mozzarella is.
Gyümölcsök: Nyugodtan próbáljuk ki a barackot, almát, körtét, szilvát, esetleg banánt, ananászt. Ha sülés közben megkenjük a gyümölcsöket narancslében elkevert szegfűborsos mézzel, még különlegesebb ízhatást érhetünk el. (A grillezési tippek forrása: fn24.)
Néhány tipp
A sózást hagyjuk a sülés utánra vagy csak közvetlenül sütés előtt, esetleg alatt sózzunk. A só kiszívja a húsból a nedvességet. Ne pácoljunk fém vagy műanyag edényben. Savas közegben (ecet, citromlé, alkohol) ne hagyjuk a húsokat két óránál tovább. Ha vastag szelet hússal van dolgunk, irdaljuk be pácolás előtt, hogy a páclé jól beivódhasson.
Ízelítő a PrimaNet webáruház grill kínálatából:
- Barbecook PB üzemű gázgrillek (gázüzemű grillsütők)
- Barbecook ajándék nyomásszabályozóval kínált gázgrillek > AKCIÓS!
- Barbecook faszenes grillek
- Barbecook grillkocsik
- Barbecook grill lávakő
- Barbecook szabadon álló grillezők
- Barbecook acél füstölő hordók
- Barbecook ingyenes kiszállítású kerti grillek > AKCIÓS!
- Barbecook füstölőforgács
- Barbecook grill és füstölőhordó takaróponyva
- Barbecook grillkötény és grillkesztyű
- Barbecook pizzasütő kőlap
- Barbecook grilltárcsa
- Barbecook csigás főzőállvány bográcsozáshoz vagy kerti sütögetéshez
- Barbecook Plancha füles sütőlap grillezéshez
- Barbecook pattogatott kukorica sütő (grill)
- Barbecook grill zöldségsütő wok
- Grill tartozékok (grill fogók, grill villák, grillrácsok, grill ponyvák, stb…)
- Lávakő grillhez
- Party grill, hordozható gázgrill
- Háztartási grillsütő
- Mini grill kürtőskalács sütővel
- Shaslik Rotario saslik sütő
- Grillező eszközök
- Öntöttvas grill sütőlapok
- Asztali grill
- Kerti grill
- Gorenje öntöttvas edények grillezéshez, főzéshez
Jó étvágyat és jó hangulatot mindenkinek a kerti grillezéshez!