Hírek és aktualitások

Szemes termények szárításához a PB-gáz az egyik legjobb megoldás

Mindenki tudja, hogy a mezőgazdaságban az idő a legkritikusabb tényező – nemcsak az időjárásról van szó, hanem a tevékenységek időpontjának optimális megválasztásáról is. Nincs ez másként a betakarítással sem. Bár a termény érettségének, egészségének, beltartalmi értékeinek megállapítására a hagyományos szemrevételezés mellett egzakt bevizsgáló módszerek is rendelkezésre állnak, „ránézésre” az egyik legfontosabb érték, a nedvességtartalom nem meghatározható.

Mivel a szemes terményeket nagyon ritkán használják fel közvetlenül a betakarítás után – sőt, egyre inkább a készletezés a jellemző –, biztosítani kell, hogy a tárolás ideje alatt ne romoljon a termény minősége. Erre a legjobb módszer a szárítás, de a nem megfelelő technológia alkalmazása sok gondot okozhat.

A terményszárítással kapcsolatban viszont nem árt tudni, hogy ha túl magas marad a nedvességi szint, akkor a tápanyagok lebomlanak és leromlik a termény minősége, ha túl erőteljes a nedvességelvonás, az élettani folyamatok teljesen leállhatnak. Az sem tesz jót, ha a szárítás túl magas hőmérsékleten történik, ezért mindenképpen egyenletes megoldásra van szükség.

A terményszárítók általában különböző égőfejekkel rendelkeznek - a leggyakrabban gázolaj, földgáz vagy  PB-gáz felhasználására alkalmas berendezéssekkel találkozni. A PB-gázt előszeretettel használja az agráripar, hiszen az összes alternatív energiahordozó közül a propán-bután rendelkezik a legtisztább és legmagasabb fűtőértékkel, környezetbarát, és ami a legfontosabb: minősége,  fűtőértéke nagyon egyenletes. Ráadásul a Prímaenergia által kínált tartályos kiszerelések révén sokoldalúan felhasználható.

Mivel a mezőgazdasági területeken nem mindig adott  a vezetékes gázellátás, a megoldást a tartályos energiahordozó jelentheti, amely a távol eső területeken is telepíthető. Az is mellette szól, hogy a költségei is jól kalkulálhatók, ugyanis nincs rendszerhasználati és lekötési díja  mint a földgáznak.

A terményszárítók legtöbb típusa kiszolgálható tartályos Pb- gázzal. Ilyenek lehetnek a direkt hőcserélős szárítók 1-10 MW teljesítményig. Az önelpárologtatós égőfejjel rendelkező cseppfolyós gázzal működő szárítók általában 2 Mw-os kivitelben és a korszerű szőnyegégős rendszerű szárítók 2MW-tól 7 Mw-os teljesítményig.

A tapasztalatok alapján 1000 tonna kukorica leszárításához terményszárító típusoktól függően  8 ÷ 12 tonna PB gáz szükséges, átlagosan 10% vízelvonást figyelembe véve.

A Prímaenergia szaktanácsadó kollégái ingyenes helyszíni felméréssel és szaktanácsadással állnak rendelkezésükre a terményszárító berendezések energiahordozó váltásakor vagy új szárító berendezések telepítése esetén. A piacon fellelhető összes szárító típus tartályosgáz ellátásával kapcsolatban szaktanácsadóink referenciával tudunk szolgálni.

 

További kérdéssel vagy megrendeléssel kapcsolatban vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Prímaenergia Zrt.

telefon: 06-80/45-50-50

e-mail: vevoszolgalat@primaenergia.hu

web: www.primaenergia.hu

Térképes kereső

Nézze meg, hol tud Príma Kupont vásárolni!

Használja térképes keresőnket és találjon rá az Önhöz legközelebbi Príma Kupon értékesítő pontra!

Tovább a keresőhöz

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00