Hírek és aktualitások

GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00123

A kedvezményezett neve: Prímaenergia Ipari és Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság

A fejlesztés tárgya, célja: Komplex energiaellátó rendszer kialakítása

A szerződött támogatás összege: 236 710 188 Ft

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

Napjaink rendkívül nagy léptékű naperőmű fejlesztési projektjei egyre nagyobb kihívást jelentenek a villamos elosztó hálózat irányítói számára hazai, és európai szinten egyaránt. Európában január közepén a fogyasztási és termelési egyensúly eltolódása olyan mértékű frekvencia esést eredményezett az európai szinkronizált rendszeren, amely gyakorlatilag kettévágta az egész rendszert, és kevés választotta el a kontinenst a teljes elsötétüléstől. A megújuló energiatermelők elterjedése a fenntartható világunk egyik alappillére, azonban a szabályozott elosztórendszerhez való kapcsolás területén rengeteg feladatot kell még a jövőben megoldani. Minden jel arra mutat, hogy az említett hálózati rendszerproblémák egyre gyakoribbak lesznek a jövőben. A kritikus létesítmények ellátása egy ilyen szigetüzemű rendszerrel, biztonságos „back up”-ként folyamatosan biztosítható pl. kórházak, mobil kórházak, ideiglenes katonai táborok, egyéb katasztrófavédelemmel kapcsolatos ideiglenes, állandó létesítmények esetében. A projektünk során olyan hibrid-megújuló energiaellátó technológiát fejlesztünk, amely alapvetően megújuló energiatermelőből (napelem), akkumulátor telepből, valamint egy teljesen automatikus propán generátorból áll, illetve természetesen tartalmazza a megfelelő invertert, és töltésszabályozót. 

A rendszer elsősorban megújuló energiaforrást használ, annak nem elegendő rendelkezésre állása esetén pedig automatikusan átkapcsol a propán generátor üzemmódra. Célunk egy olyan komplex energiaellátó rendszer kialakítása, amely képes a közüzemi hálózatokon kívül eső létesítmények biztonságos, megbízható, és fenntartható energiaellátását biztosítani. A segítségével a létesítmények villamos energiaellátása jelentős részben megújuló energiaforrásokból biztosítható, így az energiafelhasználók szénlábnyoma csökkenthető anélkül, hogy a folyamatos, és biztonságos energiaellátás veszélybe kerülne. A hálózatfüggetlenség további gazdasági hozadéka az, hogy olyan területeket is be tud vonni a gazdasági/társadalmi vérkeringésbe, ahol az infrastruktúra hiánya miatt lehetetlen volt bármilyen vállalkozás létrehozása. 

A fejlesztés komplett energiaellátási megoldásokat kínál a közüzemi hálózatoktól távol eső egészséges tiszta környezetben történő lakóépületek kialakítására, közüzemi infrastruktúra nélküli kisebb mezőgazdasági vállalkozások létrehozására, csakúgy mint a hálózati kapcsolattal rendelkező felhasználók csúcslevágására is. Versenytársaink nem kínálnak hasonló megoldást. A jelenleg alkalmazott, és a piacon kínált szigetüzemű energiaellátó rendszerek megújuló energiatermelők alkalmazásán alapulnak akkumulátoros energiatároló alkalmazásával. Ezen megoldások teljesítik az ökológiai fenntarthatóság követelményeit, azonban a vállalkozások folyamatos üzletmenetét nem tudják biztosítani, csakúgy, ahogy a komfortvesztés és kompromisszumok nélkül élhető lakókörnyezetet sem. Magyarországon a villamos hálózat lefedettsége, illetve a tartós áramkimaradások ez idáig viszonylag alacsony száma nem generált jelentős fogyasztói igényt az ilyen jellegű megoldásokra, azonban egy megbízható technikai megoldás egy jól körülhatárolható réspiacon új fogyasztói igényeket generálhat.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.01.31.

Szechenyi terv plusz allo infoblokk kep


Térképes kereső

Nézze meg, hol tud Príma Kupont vásárolni!

Használja térképes keresőnket és találjon rá az Önhöz legközelebbi Príma Kupon értékesítő pontra!

Tovább a keresőhöz

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00