Hírek és aktualitások

Ez szinte biztos: 2014-ben is megéri LPG-vel autózni

Az autó gázüzeműre alakítása típustól függően 200-300 ezer forintos költséggel jár, ehhez adódik a vizsgáztatás díja és az okmánycsere, hiszen be kell vezetni a forgalmiba, hogy vegyes üzemű az autó. 

Az LPG (autógáz) jövedéki adója május 1-től 47.900-ról 95.800 forintra emelkedett. Korábban 37 százalék volt az árkülönbség, május óta 26 százalékkal kedvezőbb az LPG-s autózás kilométerköltsége. Ezzel számolva a várható 265 Ft/liter gázár esetén 7 liter benzint fogyasztó járműre kalkulálva 33.333 km megtétele után, 9 liter benzint fogyasztó kocsinál 25 000 km után térül meg teljesen az átalakítás. Ezt a távot átlagosan másfél-két év alatt teszi meg egy autó, minden további kilométeren tiszta nyereség az autógáz használata.

A kalkuláció során csak a napi használattal járó költségek megtérülését vettük figyelembe, hosszú távra számítva viszont egyéb járulékos előnyökkel is jár az LPG használata. Az autógáz tisztábban ég, így a motorban és a kipufogó rendszerben kevesebb káros anyag rakódik le, mint benzines, vagy dízelüzem esetén, így a gyertyacsere periódusa is megduplázódik. A tiszta égés miatt egyébként is számíthatunk arra, hogy kevesebb motorikus problémával szembesülünk, emellett a környezetet is védjük. A befektetés költsége akkor is visszatérül, ha eladjuk az autót, ugyanis a vegyes üzemű kocsik értéke a használtpiacon is majdnem annyival magasabb, mint amennyibe a beszerelés kerül.
A gáztöltő kutak ma már országos hálózatot alkotnak, az autogazkutkereso.hu oldalon akár irányítószám alapján is megtalálhatja a legközelebbit. Fontos megjegyezni, hogy az autógáz kutak Magyarországon nem önkiszolgálóak, de a személyzet segít a tankolásban.

Az alábbi diagram mutatja, hogyan változott 2013. május óta a 95-ös benzin és az autógáz ára. Látható, hogy a kékkel jelölt LPG teljesen stabil, a benzin ára azonban erősen ingadozik.

Az autógáz és a 95-ös benzin árának változása 2013 május - november


Autógázkút (lpg) kereső térkép - magyarországi autógázkutak >>

Prímaenergia termékek

Ismerje meg legnépszerűbb termékeinket!

Háztartási, ipari, turista és motorikus gázpalackok lakossági fogyasztóknak, vendéglátóknak, mezőgazdasági és ipari cégeknek

Részletek

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00