Hírek és aktualitások

Biztonságos a palack, ha eredeti

A Prímagáz Hungária Zrt. által forgalmazott PB- és propángázpalackok teljesen biztonságosak, a cég fennállása óta nem történt baleset olyan palackkal, amely szabályos módon hagyta el a töltőüzemet. A csere során betartjuk a legszigorúbb biztonsági előírásokat. A cseretelepekre kerülő minden palackunk szigorú vizsgálatokon esik át.

Gázpalackok a Prímagáz Horti üzemében

Rendszeresen elvégezzük a palackok időszakos felülvizsgálatát , beleértve a vizes nyomáspróbát is. A vizes nyomáspróba értéke az érvényben lévő biztonsági előírások miatt lényegesen meghaladja a gázpalackokban akár a legforróbb nyári napon uralkodó nyomásviszonyokat. A gyakorlati tesztek azt bizonyítják, hogy a gázpalackok 60 – 70 bar túlnyomás felett hasadnak fel, ami kizárólag extrém hőmérsékleten (pl. tűzben állás) is csak huzamosabb idő után következik be. Ez a nyomásérték 10 -12 szerese annak a nyomásnak, ami normál hőmérsékleti viszonyok között uralkodik egy palackban.

PB-gázpalack felülről

A palack adattábláján beütött dátum jelzi, mikor volt a legutóbbi nagyellenőrzés, amely magában foglalja a nyomáspróbát is. Ilyen vizsgálatra a PB-palackok esetében 10 évente van szükség. A palackok szelepeire ellenőrző zsugorfólia kerül, ez tanúsítja, hogy eredeti, bevizsgált termékről van szó. A fólia nemcsak azt igazolja, hogy a palack átment a szükséges biztonsági vizsgálaton, hanem azt is, hogy a betöltött gáz tiszta, jó minőségű, egyenletes égéshőt ad le.



A legtöbb biztonsági folyamat számítógépekkel vezérelt, az emberi hiba lehetőségét igyekszünk nullára redukálni. A legfontosabb ellenőrzéseket, mint például a töltést, töltettömeg ellenőrzését, és a szivárgásellenőrzést automatikus berendezések végzik.

Gázpalackok vizsgálata

Az ellenőrzés folyamata úgy kezdődik, hogy az üres gázpalack megérkezik az üzembe, ekkor megvizsgáljuk a palack lejárati idejét, és ha az közeledik a 10 évhez, kiemeljük a sorból. Megnézzünk, nincs-e nyoma a külsején égésnek, beszúródásnak, horpadásnak, amennyiben bármilyen sérülés észlelhető a palacktesten, abban az esetben az nem kerül töltésre.

A második fázis a szelep ellenőrzése, amit mérőeszközzel végzünk, ellenőrizzük a menet épségét.

Szelep ellenőrzése a gázpalackon

A harmadik szakaszban a töltettömeg kerül ellenőrzésre. A legkorszerűbb digitális mérlegekkel dolgozunk, amelyek pontos töltést tesznek lehetővé. Egy 11,5-esnek nevezett háztartási gázpalack maximális töltettömege 11,5 kg. A jogszabályokban meghatározott biztonsági előírások miatt ennél több gázt tilos a gázpalackba tölteni.

A töltettömeget is számítógéppel vezérelve ellenőrizzük, az ellenőrzés során kizárólag megfelelő töltettömeg esetén 11,2 kg-tól, 11,5 kg-ig kerülnek a töltősoron tovább a gázpalackok. A mérést minden esetben palacksapka nélkül végezzük. A töltettömeg ellenőrzést követi a szivárgásellenőrzés, ekkor egy harang alakú műszert helyezünk a palackra, és vizsgáljuk, tömören zár-e a szelep. Az utolsó fázisban azt ellenőrizzük, hogy feltekert záróanyával, a szelep nyitott állása mellett szivárog-e a gáz. Ha itt is mindent rendben találtunk, akkor tulajdonképpen kétszer zártuk el a palackot, hiszen a fogyasztóinkhoz zárt szeleppel, gáztömören felhelyezett záróanyával kerülnek ki a gázpalackjaink.

Gázpalackok vizsgálata

Utolsó lépések között felhelyezzük az áru veszélyes mivoltára figyelmezető jelzéseket, valamint a szelepekre kerül egy biztonsági jelekkel és egyedi azonosítóval ellátott ún. zsugorfólia, amely azt jelenti, hogy a Prímagáz Hungária Zrt. teljes felelősséget vállal az általa betöltött gáz minőségéért, a töltettömeg megfelelőségéért és a palackok műszaki állapotáért.

A gázcseretelepeken rendszeresen megforduló palackok tehát biztonságosak. Ennek ellenére a becslések alapján még mindig 10 százalék körüli a piacon előforduló, feketén töltött tárolóedények aránya. Aki ilyet vásárol, az kockáztatja, hogy a palack műszakilag megbízhatatlan, tisztázatlan eredetű és minőségű gázt tartalmazhat , ezért robbanásveszélyes is lehet.


Prímaenergia termékek

Ismerje meg legnépszerűbb termékeinket!

Háztartási, ipari, turista és motorikus gázpalackok lakossági fogyasztóknak, vendéglátóknak, mezőgazdasági és ipari cégeknek

Részletek

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00