Hírek és aktualitások

Biztonságos a palack, ha eredeti

A Prímagáz Hungária Zrt. által forgalmazott PB- és propángázpalackok teljesen biztonságosak, a cég fennállása óta nem történt baleset olyan palackkal, amely szabályos módon hagyta el a töltőüzemet. A csere során betartjuk a legszigorúbb biztonsági előírásokat. A cseretelepekre kerülő minden palackunk szigorú vizsgálatokon esik át.

Gázpalackok a Prímagáz Horti üzemében

Rendszeresen elvégezzük a palackok időszakos felülvizsgálatát , beleértve a vizes nyomáspróbát is. A vizes nyomáspróba értéke az érvényben lévő biztonsági előírások miatt lényegesen meghaladja a gázpalackokban akár a legforróbb nyári napon uralkodó nyomásviszonyokat. A gyakorlati tesztek azt bizonyítják, hogy a gázpalackok 60 – 70 bar túlnyomás felett hasadnak fel, ami kizárólag extrém hőmérsékleten (pl. tűzben állás) is csak huzamosabb idő után következik be. Ez a nyomásérték 10 -12 szerese annak a nyomásnak, ami normál hőmérsékleti viszonyok között uralkodik egy palackban.

PB-gázpalack felülről

A palack adattábláján beütött dátum jelzi, mikor volt a legutóbbi nagyellenőrzés, amely magában foglalja a nyomáspróbát is. Ilyen vizsgálatra a PB-palackok esetében 10 évente van szükség. A palackok szelepeire ellenőrző zsugorfólia kerül, ez tanúsítja, hogy eredeti, bevizsgált termékről van szó. A fólia nemcsak azt igazolja, hogy a palack átment a szükséges biztonsági vizsgálaton, hanem azt is, hogy a betöltött gáz tiszta, jó minőségű, egyenletes égéshőt ad le.A legtöbb biztonsági folyamat számítógépekkel vezérelt, az emberi hiba lehetőségét igyekszünk nullára redukálni. A legfontosabb ellenőrzéseket, mint például a töltést, töltettömeg ellenőrzését, és a szivárgásellenőrzést automatikus berendezések végzik.

Gázpalackok vizsgálata

Az ellenőrzés folyamata úgy kezdődik, hogy az üres gázpalack megérkezik az üzembe, ekkor megvizsgáljuk a palack lejárati idejét, és ha az közeledik a 10 évhez, kiemeljük a sorból. Megnézzünk, nincs-e nyoma a külsején égésnek, beszúródásnak, horpadásnak, amennyiben bármilyen sérülés észlelhető a palacktesten, abban az esetben az nem kerül töltésre.

A második fázis a szelep ellenőrzése, amit mérőeszközzel végzünk, ellenőrizzük a menet épségét.

Szelep ellenőrzése a gázpalackon

A harmadik szakaszban a töltettömeg kerül ellenőrzésre. A legkorszerűbb digitális mérlegekkel dolgozunk, amelyek pontos töltést tesznek lehetővé. Egy 11,5-esnek nevezett háztartási gázpalack maximális töltettömege 11,5 kg. A jogszabályokban meghatározott biztonsági előírások miatt ennél több gázt tilos a gázpalackba tölteni.

A töltettömeget is számítógéppel vezérelve ellenőrizzük, az ellenőrzés során kizárólag megfelelő töltettömeg esetén 11,2 kg-tól, 11,5 kg-ig kerülnek a töltősoron tovább a gázpalackok. A mérést minden esetben palacksapka nélkül végezzük. A töltettömeg ellenőrzést követi a szivárgásellenőrzés, ekkor egy harang alakú műszert helyezünk a palackra, és vizsgáljuk, tömören zár-e a szelep. Az utolsó fázisban azt ellenőrizzük, hogy feltekert záróanyával, a szelep nyitott állása mellett szivárog-e a gáz. Ha itt is mindent rendben találtunk, akkor tulajdonképpen kétszer zártuk el a palackot, hiszen a fogyasztóinkhoz zárt szeleppel, gáztömören felhelyezett záróanyával kerülnek ki a gázpalackjaink.

Gázpalackok vizsgálata

Utolsó lépések között felhelyezzük az áru veszélyes mivoltára figyelmezető jelzéseket, valamint a szelepekre kerül egy biztonsági jelekkel és egyedi azonosítóval ellátott ún. zsugorfólia, amely azt jelenti, hogy a Prímagáz Hungária Zrt. teljes felelősséget vállal az általa betöltött gáz minőségéért, a töltettömeg megfelelőségéért és a palackok műszaki állapotáért.

A gázcseretelepeken rendszeresen megforduló palackok tehát biztonságosak. Ennek ellenére a becslések alapján még mindig 10 százalék körüli a piacon előforduló, feketén töltött tárolóedények aránya. Aki ilyet vásárol, az kockáztatja, hogy a palack műszakilag megbízhatatlan, tisztázatlan eredetű és minőségű gázt tartalmazhat , ezért robbanásveszélyes is lehet.


Prímaenergia termékek

Ismerje meg legnépszerűbb termékeinket!

Háztartási, ipari, turista és motorikus gázpalackok lakossági fogyasztóknak, vendéglátóknak, mezőgazdasági és ipari cégeknek

Részletek

Kosár tartalma

Összesen: Ft
Szolgáltatási pótdíj Ft
Kiszállítás előre egyeztetett időpontban! Fizetendő: Ft

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-SZ: 07.00-16.30, CS: 07:00-19:00, P: 07:00-15:00

Kapcsolatfelvétel