Hírek és aktualitások

Autógáz adapter kell a külföldi tankoláshoz

A PrimaNet webáruház kínálata autógáz (LPG) adapterekkel és fordítókkal bővült, amelyek minden típusú autóhoz alkalmasak. Európa különböző tájain más volt a gázautók elterjedésének üteme, a műszaki környezet, ezért nem egységes a töltők szabványa sem. Összesen négy típus létezik, a DISH, az ACME, az Euro és a Bayonet.

Miután itthon egyelőre kizárólag a kutas végezheti a töltést, a magyar autósokat meglepheti, hogy Nyugat-Európában egyre jellemzőbb az LPG önkiszolgáló tankolása. Ez teljesen biztonságos, hiszen a hivatalos műhelyekben beszerelt rendszerek számos biztonsági szerelvényt tartalmaznak, amelyek megakadályozzák, hogy a gáz a szabadba, vagy a motortér, esetleg az utastér felé jusson.

Önkiszolgáló autógáz (LPG) tankolás Nyugat-Európában

 A gázüzemű átalakításokat a Műszaki Biztonsági Főfelügyelet által engedélyezett szakszervizekben, speciálisan képzett autógázszerelők végzik. A rendszer minden alkatrésze gyártási vagy behozatali engedéllyel rendelkezik, megfelel az ENSZ-EGB67 előírásainak. Ez a szabvány azt jelenti, hogy a Magyarországon átalakított gépkocsik műszaki színvonala az európai előírásoknak is megfelel.

 

Veszélyes-e az autógáz használata?

Ma már egyértelműen azt lehet felelni erre a kérdésre, hogy egyáltalán nem veszélyesebb, mint a diesel, vagy a benzines autóké. Sőt!

A gázüzemű autók gázellátó vezetékrendszere sokkal jobban biztosított, mint például a benzineseké. A negyedik generációs autógáz rendszerekbe például több olyan biztonsági elem is beépítésre került, ami megakadályozza a váratlan gázszivárgást, vagy az esetleges tartályrobbanást. A modern LPG-tartályok ugyanis tűz esetén fokozatosan engedik ki a belső nyomást, így egyáltalán nem robbannak fel. Pont ennek hiánya miatt lehetnek veszélyesek az otthoni barkácsolással átalakított autók, melyekből ezek a biztonsági elemek hiányoznak. Egyáltalán nem érik meg sem a kockázatot, sem pedig az árukat. Vagyis célszerű már eleve gyárilag gázüzemű autót vásárolni, vagy kizárólag erre szakosodott szakszervizben átalakíttatni az autót.

Néhány érdekes és önmagáért beszélő adat:

Hajtóanyag jellemzők   Benzin   Gázolaj  LPG  CNG
Sűrűség 15 °C-on  0,73  0,84  0,55  0,14-0,16
Energiasűrűség MJ/kg, MJ/l   44,0/31,4  42,5/35,7  46/25  48/8
Forráspont  +25/+110  +150/+360  0/-42  -163
Gyulladáspont  220  340  500  540-600
Oktánszám  92-98  -  100-105  118-120 

Forrás: Zádor István, Török Ádám: Buszok és haszongépjárművek gázüzeműre történő átalakításának gazdasági kérdései http://www.kogat.hu/images/camion.pdf

A fentiek mellett az autógázzal hajtott autók messze túlteljesítik a legszigorúbb környezetvédelmi besorolásokat is. Az LPG-vel kombinált hajtású autók szén-dioxid-kibocsátása 20, szén-monoxid-kibocsátása 50, szénhidrogén-kibocsátása 40-60 százalékkal alacsonyabb a csak benzinüzemhez képest, míg a szilárdrészecske-kibocsátás teljesen megszűnik.

Autógáz-adapterekből összesen négy típus létezik, a DISH, az ACME, az Euro és a Bayonet. Ezek közül a nálunk is használt DISH a legelterjedtebb. Az Euro csak Spanyolországban használatos. Több olyan ország is van, ahol két típust alkalmaznak (például Németország), jellemző, hogy ezeknél mindkettő rendelkezésre áll a kutaknál.

Az út megkezdése előtt érdemes előre tanulmányozni, milyen adapterre lesz szükség az adott országban, és legalább elméletben felkészülni a felszerelésére. A PrimaNet webáruházban megtalálhatja a legtöbb LPG adaptert, illetve átalakítót, amelyek előfordulnak. Természetes, hogy az adaptereknek egymással is kompatibilisnek kell lenniük, vagyis ha a gázüzemű autó üzemanyagszelepe mondjuk DISH-rendszerű, a töltőcső pedig ACME, akkor olyan adaptert kell választanunk, amely „fordít” a két szabvány között. Számos variáció létezik, a PrimaNet-en természetesen részletes leírások is segítenek, hogy minden érdeklődő megtalálja a megfelelő kiegészítőt.

A webáruház egyik jellemzője, hogy nagy kapacitású raktárbázis tartozik hozzá, így a rendeléstől számított 1-2 munkanapon belül kiszállítják a terméket. A legtöbb árucikk ugyanis már a raktárban található, csak a megrendelőre vár. Ez annak jó hír, aki röviddel az indulás előtt szembesül azzal, hogy autógáz adaptert kell beszereznie.

 PrimaNet webáruház autógáz (LPG) adapterek és fordítók

Az autógázkutak elhelyezkedéséről, nyitva tartásáról bővebb információkat a www.autogazkutkereso.hu weboldalon talál. Az utazás megtervezéséhez segít még a www.holtankoljak.hu szakportál is, ahol összehasonlító táblázatot is találnak az egyes országokban jellemző LPG árakról, így a költségek jobban kalkulálhatók. Sőt az oldalon az árak megtalálhatók forintban is.

Ezekben az országokban használják az egyes autógáz adapter típusokat:

DISH: Ausztria, Bosznia, Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Fehéroroszország, Franciaország, Görögország, Grúzia, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Montenegró, Olaszország, Oroszország, Románia, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna.

Bayonet: Hollandia, Nagy-Britannia, Norvégia, Spanyolország.

ACME: Belgium, Liechtenstein, Luxemburg, Nagy-Britannia, Németország, Svájc.

Euro: Spanyolország

 

További információk az autógázról:

 

További információk a magyarországi autógázkutakról:

http://www.autogazkutkereso.hu/

(Prímagázzal kapcsolatban álló autógázkutak)

 

Autógáz kalkulátor:

http://www.primaautogaz.hu/egyeb/cikk/Az_olajcseren_is_sporol_aki_autogazt_hasznal

Prímaenergia termékek

Ismerje meg legnépszerűbb termékeinket!

Háztartási, ipari, turista és motorikus gázpalackok lakossági fogyasztóknak, vendéglátóknak, mezőgazdasági és ipari cégeknek

Részletek

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00