Vevőszolgálat06-80/45 50 50

Könnyebben juthatnak motorikus (targonca PB gáz) palackhoz a kisvállalkozók

Módosított a kormány egy jogszabályt, így 2015 január 1-től kevesebb adminisztrációs teherrel jár a motorikus palackok beszerzése.

Archiv: 2014-12-11

A jogszabályi változásnak köszönhetően megnyílnak olyan értékesítési csatornák is, amelyeket a januári törvénymódosítás miatt a vállalkozók az utóbbi időben nem vehettek igénybe. Így például újra lehet a gázcseretelepeken targoncagázt árusítani – tájékoztatott a Prímagáz műszaki vezetője. A változás elsősorban azokat érinti pozitívan, akik kisebb mennyiségű palackot használnak.

Változtatott a törvényhozás a motorikus palackok szállítását, forgalmazását szabályozó előírásokon. 2014. január 1-től szigorodott a jövedéki törvény, 5 kilogramm fölött minden gázpalack jövedéki engedélyes terméknek minősül. (Korábban 25 kg volt a határ.) A motorikus palackok piacát azért érintette ez érzékenyen, mert az árucsoportot jelentős jövedéki adó terheli – tájékoztatott Kirilly Tamás, a Prímagáz műszaki igazgatója.

Motorikus (targonca) PB palack

A szállításra is szigorú szabályok vonatkoztak januártól, nem lehetett terítőjárattal történő értékesítést végezni, pontosan dokumentálni kellett, hová mennyit visznek. Csak rendelés alapján, megadott darabszámot lehetett kiszállítani, meghatározott útvonalterv alapján. Megszűnt az a lehetőség, hogy a helyszínen döntse el a megrendelő, mennyit rakjon le a futár. Ha megrendelt mondjuk 15 darabot, de kiderült, hogy csak 13 kell éppen, akkor a maradékot visszáruzni kellett, ami újabb dokumentumok kitöltésével járt. Miután a motorikus palack üzemanyagot tartalmaz, a jogszabály értelmezésével is voltak problémák. A gázcseretelepeken januártól nem lehetett árusítani, de más értelmezés szerint a benzinkutaknál kihelyezett cserepontokon sem. Ez azokat érintette különösen rosszul, akik néhány targoncát üzemeltetnek, és 3-4 palack miatt kellett jelentős távolságokat megtenniük, vagy időt vesztegetni a sok adminisztrációra a kiszállításkor. Így leszűkültek az értékesítési csatornák – mondja a műszaki vezető.

A jogszabályalkotók novembertől pontosítottak, a törvény lehetővé teszi a terítőjárattal történő értékesítést végfelhasználók, és tovább-forgalmazók számára egyaránt valamint ismét lehet cseretelepeken és benzinkutakon tárolni, eladni a motorikus palackokat. A kiszállításkor lehetővé tették, hogy a mennyiséget helyben írják rá a dokumentumokra, így rugalmasabb, gördülékenyebb lett az értékesítés.