Hírek és aktualitások

Törvényi változás a PB-gázpalackok házhozszállításáról

A törvényi változás eredményeként július 1-jétől megszűnik a PB-palackok mozgóbolti értékesítése, így végleg ellehetetlenül a házaló kereskedelem, amelynek során a vásárlók gyakran illegálisan töltött palackokat kaptak. Ezentúl csak előzetes (telefonos, online vagy Príma Kuponos) rendelés alapján igényelhető gázpalack-házhozszállítás. A változás célja a fogyasztók biztonságának növelése, illetve a feketekereskedelem visszaszorítása.

A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló, jelenleg is hatályos 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet régóta tiltotta az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagok üzleten kívüli (házaló) forgalmazását. Mindazonáltal, a katasztrófavédelem (BM OKF) jogszabályi környezete (ADR) nem tette lehetővé, hogy az ellenőrző hatóság megkülönböztethesse a házaló kereskedelmet a mozgó bolttól. Emiatt a fogyasztók számára komoly veszélyekkel járó fekete töltéssel és a PB-gázpalackok illegális kereskedelmével foglalkozók gyakran magukat mozgóboltként feltüntetve házaló kereskedelmet folytattak.


Törvénykönyv


A 2017. július 1-jével életbe lépett, új jövedéki törvény kimondja, hogy az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint a PB-gázt kizárólag üzletben lehet forgalmazni, ezért a PB palackok mozgóbolti értékesítése egyértelműen tilos lesz. Az új szabályozás ugyanakkor továbbra sem korlátozza a fogyasztó megrendelésére végzett házhozszállítást. Folyamatban van az érintett hatóságok (BM OKF,NAV) által támogatott rendeletmódosítás, amelyben szerepel a PB-palack házhozszállítását definiáló, megengedő kitétel is, amely szerint „Nem minősül mozgóbolt útján történő forgalmazásnak a PB-gázpalack gázforgalmazótól vagy gázkiskereskedőtől a fogyasztó egyszeri megrendelésére, a fogyasztó által megjelölt címre történő célzott kiszállítása.”

Ez azt jelenti, hogy továbbra is bárki rendelhet telefonon PB-töltetet, így például az idős vagy beteg fogyasztóknak továbbra sem kell cipekednie, elég, ha szólnak a gázfutárnak – nyugtatta meg a felhasználókat Szirmai Zoltán, a magyar PB-piac vezető forgalmazójának vezérigazgatója. A szakember hozzátette, az így rendelt palackok nemcsak ellenőrzöttek és biztonságosan töltöttek, de kérésre a futár további díj nélkül be is köti azt a vásárlónak.

A Prímaenergia Zrt., úgy is, mint a Magyar PB-Gázipari Egyesület alapító tagja mindig élenjárt a fekete töltés és az illegális gázpalack-kereskedelem elleni küzdelemben – tette hozzá a vezető. Saját gázfutár-hálózatuk kiépítésekor azonnal beszerezték az új jogszabályoknak is megfelelő, országos csomagküldő kereskedelmi engedélyt, így a hivatalos úton rendelt palackok továbbra is rendben eljutnak a vásárlókhoz. A vállalat ugyanakkor nyomatékosan felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy ne vegyenek gázpalackot előzetes megrendelés nélkül semmilyen szállítóautóról, mert az nem csak törvénybe ütközik, de komoly veszélyekkel is járhat!

Prímaenergia termékek

Ismerje meg legnépszerűbb termékeinket!

Háztartási, ipari, turista és motorikus gázpalackok lakossági fogyasztóknak, vendéglátóknak, mezőgazdasági és ipari cégeknek

Részletek

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00