Hírek és aktualitások

Már 27 ezer autógázkút működik Európában

Egyre több az autógáz-töltőállomás Európában, miután az EU kötelezte a tagországokat, hogy csökkentsék a ma még nyomasztó, 94 százalékos kőolajfüggőséget, és teremtsék meg a korlátozások nélküli közlekedés lehetőségét a gázzal hajtott autók számára.

Autógázkutak Európában

A véghatáridő 2020, de már jelenleg is mintegy 27 ezer (26 948 ) autógázkút működik Európa szerte a http://www.mylpg.eu/ szakportál szerint. (Ezen az oldalon térképes keresővel is megtervezhetjük a külföldi útvonalat.)

Ez a lefedettség lehetővé teszi, hogy a kontinens bármelyik részére eljussunk autóval. Fontos megjegyezni, hogy Magyarországon a propán-bután, vagyis LPG autógáz az elterjedtebb, a sűrített földgáz (CNG) kiszolgálásának lefedettsége még gyerekcipőben jár.

Az autógáz használata nemcsak azért fontos, mert az olajimport drága, az autógáz tiszta emissziójának köszönhetően a környezet számára is rendkívül előnyös, alacsony széndioxid- és károsanyag-kibocsátásának, valamint csendes üzemének eredményeként.

Miután az autógáz sokkal stabilabban tartja az árát, mint a benzin, vagy a gázolaj, ezért a költségek is jobban tervezhetők, hónapokkal előre is lehet tudni, mekkora tétel lesz az üzemanyag a teljes útiköltségből.

LPG tankolás

Ha valaki úgy dönt, hogy nyakába veszi a kontinenst, annak oda kell figyelnie, hogy Európában különböző típusú adaptereket használnak. Ezzel itthon nem nagyon foglalkozunk, mert a gázkutak nem önkiszolgálók, Európa egyes részein azonban azzal szembesülhetünk, hogy nem jó a csatlakozónk. Egyre gyakoribb ugyanis, hogy EU-szerte önkiszolgáló módon történik az LPG tankolása is, ezért érdemes rá felkészülni.

Autógáz-adapterekből összesen négy típus létezik, a DISH, az ACME, az Euro és a Bayonet. Ezek közül a DISH a legelterjedtebb, jó hír, hogy Magyarországon is ezt használják. Az Euro-t csak Spanyolországban alkalmazzák, de vannak olyan országok, ahol kétféle is forgalomban van. Érdemes előre tanulmányozni, milyen adapterre lesz szükség az adott országban.

Elkerülhetjük, hogy a kútnál érjen meglepetés, ha felkészülünk az eszköz felszereléséből. Ha másképp nincs rá lehetőségünk, tanulmányozzuk youtube videókon a módszert!

Néhány tipp: 


Bayonet


ACME 


Euro


DISH


Prímaenergia termékek

Ismerje meg legnépszerűbb termékeinket!

Háztartási, ipari, turista és motorikus gázpalackok lakossági fogyasztóknak, vendéglátóknak, mezőgazdasági és ipari cégeknek

Részletek

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00