Hírek és aktualitások

Már 27 ezer autógázkút működik Európában

Egyre több az autógáz-töltőállomás Európában, miután az EU kötelezte a tagországokat, hogy csökkentsék a ma még nyomasztó, 94 százalékos kőolajfüggőséget, és teremtsék meg a korlátozások nélküli közlekedés lehetőségét a gázzal hajtott autók számára.

Autógázkutak Európában

A véghatáridő 2020, de már jelenleg is mintegy 27 ezer (26 948 ) autógázkút működik Európa szerte a http://www.mylpg.eu/ szakportál szerint. (Ezen az oldalon térképes keresővel is megtervezhetjük a külföldi útvonalat.)

Ez a lefedettség lehetővé teszi, hogy a kontinens bármelyik részére eljussunk autóval. Fontos megjegyezni, hogy Magyarországon a propán-bután, vagyis LPG autógáz az elterjedtebb, a sűrített földgáz (CNG) kiszolgálásának lefedettsége még gyerekcipőben jár.

Az autógáz használata nemcsak azért fontos, mert az olajimport drága, az autógáz tiszta emissziójának köszönhetően a környezet számára is rendkívül előnyös, alacsony széndioxid- és károsanyag-kibocsátásának, valamint csendes üzemének eredményeként.

Miután az autógáz sokkal stabilabban tartja az árát, mint a benzin, vagy a gázolaj, ezért a költségek is jobban tervezhetők, hónapokkal előre is lehet tudni, mekkora tétel lesz az üzemanyag a teljes útiköltségből.

LPG tankolás

Ha valaki úgy dönt, hogy nyakába veszi a kontinenst, annak oda kell figyelnie, hogy Európában különböző típusú adaptereket használnak. Ezzel itthon nem nagyon foglalkozunk, mert a gázkutak nem önkiszolgálók, Európa egyes részein azonban azzal szembesülhetünk, hogy nem jó a csatlakozónk. Egyre gyakoribb ugyanis, hogy EU-szerte önkiszolgáló módon történik az LPG tankolása is, ezért érdemes rá felkészülni.

Autógáz-adapterekből összesen négy típus létezik, a DISH, az ACME, az Euro és a Bayonet. Ezek közül a DISH a legelterjedtebb, jó hír, hogy Magyarországon is ezt használják. Az Euro-t csak Spanyolországban alkalmazzák, de vannak olyan országok, ahol kétféle is forgalomban van. Érdemes előre tanulmányozni, milyen adapterre lesz szükség az adott országban.

Elkerülhetjük, hogy a kútnál érjen meglepetés, ha felkészülünk az eszköz felszereléséből. Ha másképp nincs rá lehetőségünk, tanulmányozzuk youtube videókon a módszert!

Néhány tipp: 


Bayonet


ACME 


Euro


DISH


Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-SZ: 07.00-16.30, CS: 07:00-19:00, P: 07:00-15:00