Hírek és aktualitások

LPG-vel sem lesz gyakoribb a műszaki vizsga

A vizsgaperiódus sem változik, ugyanolyan időszakonként kell végrehajtani a műszaki ellenőrzést, mint az átalakítás előtt. Az LPG autók vizsgáztatása előtt ki kell állíttatni egy tanúsítványt szakszervizben, amely arról szól, hogy a jármű átalakítása az előírásoknak megfelelően történt. Ez a dokumentum 30 napig érvényes. 

Figyelem! A hatósági szemle nem azonos a műszakival

Az LPG-üzemre alakítás után a hajtóanyag-változást minden esetben be kell vezetni a forgalmi engedélybe. Ez két módon lehetséges. Azokon a gépkocsikon, amelyek rendelkeznek úgynevezett sorozat-átalakítási vagy típusengedéllyel, a Közlekedési Hatóságnál, vagy az arra jogosult gázautó szakszervizeknél kell műszaki szemlét végeztetni. Ez a szemle nem azonos az időszakos műszaki vizsgával. Ez az az eljárás, amikor a kocsit azonosítják és ellenőrzik, hogy mindent szabályosan, a kiadott sorozat-átalakítási engedély alapján végeztek el a szerelők.

Ha az átalakítás egyedi engedéllyel történt, akkor utána mindenképpen műszaki vizsgára kell vinni az autót, függetlenül attól, hogy egyébként meddig lett volna még érvényes a papírja. A vizsgáztatáshoz az átalakítási dokumentációt a szerviz szokta a tulajdonos rendelkezésére bocsátani.

Abban az esetben, ha sorozat-átalakítási engedéllyel szereltettük át a gépkocsit és még legalább 30 napig érvényes műszaki vizsgával rendelkezik, akkor kiállítja a szakszerviz a műszaki adatlapot a Közlekedési Felügyelet nevében. Ezt kell elvinni az okmányirodába, ahol bevezetik a forgalmi engedélybe, hogy a kocsi gázautóként működik.

Amennyiben már nincs, vagy kevesebb, mint 30 napig érvényes a műszaki vizsga, a soron következő vizsgáztatás alkalmával írják be a forgalmi engedélybe a kettős üzemmódot.

A műszaki vizsgák az átalakítás után is hagyományos időközönként történnek, tehát nem kell sűrűbben vizsgáztatni az átalakított gépkocsikat. Minden vizsga előtt – csakúgy, mint az első alkalommal – tanúsítványt kell kiállítatni egy gázautó szakszervizben, mely 30 napig érvényes, tehát a vizsgát ezen az időtartamon belül kell elvégezni.

A műszakival együtt történik a környezetvédelmi felülvizsgálat, amiről korábban zöldkártyát állítottak ki, az utóbbi időben környezetvédelmi matricát ragasztanak a hátsó rendszámra. Ezen a vizsgálaton meglepetés érheti a tulajdonosokat, akik LPG-sre alakított járművel jelennek meg, de kizárólag kellemes meglepetés. Az autógáz tisztább égésének köszönhetően ugyanis jelentősen javulnak a károsanyag-kibocsátási paraméterek. Ez – amellett, hogy örömteli érzés óvni a környezetet – fontos lehet az idősebb autók tulajdonosainak. Lehet, hogy a korábbi piros helyett kék környezetvédelmi kategóriába kerülnek, így nem kell letenniük az autót akkor sem, ha esetleg szmogriadót rendelnek el valahol.

Prímaenergia termékek

Ismerje meg legnépszerűbb termékeinket!

Háztartási, ipari, turista és motorikus gázpalackok lakossági fogyasztóknak, vendéglátóknak, mezőgazdasági és ipari cégeknek

Részletek

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00