Hírek és aktualitások

LPG és szmogriadó

A január 23-án elrendelt szmogriadó miatt az autók közel harmada nem közlekedhet Budapesten, és néhány vidéki városban. A tilalom mindazon autókra vonatkozik, amelyek környezetvédelmi besorolása 4-es, vagy annál alacsonyabb. Ebben a helyzetben tehát nem közlekedhet a városban pl. egy 1998-as Daewoo Matiz, a maga abszolút értékben alacsony kibocsátásával (149 g/km CO2, 0,32g/km HC+NOx, 0,78 g/km CO), míg egy új Mercedes GLS a saját 255 g/km-es CO2 kibocsátásával minden további nélkül. Ugyanilyen anomáliaként említhetnénk a dízel autók fokozott por és koromkibocsátását, amelyek meghatározó összetevői a szmog kialakulásának, de a szabályozás nem tér ki ezekre a kérdésekre.

Szintén anomália, hogy ha (a példa kedvéért) ugyanezt a Daewoo Matizt LPG rendszerrel szerelik fel, akkor NOx kibocsátása az ötödére esik, CO2 kibocsátása 15 százalékkal lesz kevesebb, míg a szén-monoxid kibocsátása nullára(!) csökken. Mindennek ellenére a példánkban szereplő 1998-as Matiz továbbra sem közlekedhet a városban. A beszerelt autógáz-szett, és a hozzá tartozó, komplikált műszaki vizsga nem elegendő arra, hogy megváltoztassa az így átalakított autók környezetvédelmi besorolását, az ugyanis erre semmilyen hatással nincs. A szabályozás egyszerűen nem foglalkozik ezzel a ténnyel, pedig újabb példa arra, hogy egyszerű jogi lépésekkel, körültekintő szabályozással ösztönözhetnénk az autósokat környezetbarátabb technológiák használatára, miközben ebbe a kategóriába messze nem csak elektromos autók tartoznak.

Ideje lenne, hogy a zöldkártya és a szmogriadó szabályait is újra gondolják, és azokat az abszolút és valós károsanyag-kibocsátás értékeihez kössék a sok tekintetben relatív és megtévesztő Euro normák helyett. Lehet, hogy egy jármű motorja környezetkímélő a hengerűrtartalmához vagy a teljesítményéhez képest, de attól még – ahogy példánkból is látszik – lehet sokkal szennyezőbb, mint egy kevésbé korszerű, de kisebb modell.

Prímaenergia termékek

Ismerje meg legnépszerűbb termékeinket!

Háztartási, ipari, turista és motorikus gázpalackok lakossági fogyasztóknak, vendéglátóknak, mezőgazdasági és ipari cégeknek

Részletek

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00