Hírek és aktualitások

Könnyebben juthatnak motorikus (targonca PB gáz) palackhoz a kisvállalkozók

Archiv: 2014-12-11

A jogszabályi változásnak köszönhetően megnyílnak olyan értékesítési csatornák is, amelyeket a januári törvénymódosítás miatt a vállalkozók az utóbbi időben nem vehettek igénybe. Így például újra lehet a gázcseretelepeken targoncagázt árusítani – tájékoztatott a Prímagáz műszaki vezetője. A változás elsősorban azokat érinti pozitívan, akik kisebb mennyiségű palackot használnak.

Változtatott a törvényhozás a motorikus palackok szállítását, forgalmazását szabályozó előírásokon. 2014. január 1-től szigorodott a jövedéki törvény, 5 kilogramm fölött minden gázpalack jövedéki engedélyes terméknek minősül. (Korábban 25 kg volt a határ.) A motorikus palackok piacát azért érintette ez érzékenyen, mert az árucsoportot jelentős jövedéki adó terheli – tájékoztatott Kirilly Tamás, a Prímagáz műszaki igazgatója.

Motorikus (targonca) PB palack

A szállításra is szigorú szabályok vonatkoztak januártól, nem lehetett terítőjárattal történő értékesítést végezni, pontosan dokumentálni kellett, hová mennyit visznek. Csak rendelés alapján, megadott darabszámot lehetett kiszállítani, meghatározott útvonalterv alapján. Megszűnt az a lehetőség, hogy a helyszínen döntse el a megrendelő, mennyit rakjon le a futár. Ha megrendelt mondjuk 15 darabot, de kiderült, hogy csak 13 kell éppen, akkor a maradékot visszáruzni kellett, ami újabb dokumentumok kitöltésével járt. Miután a motorikus palack üzemanyagot tartalmaz, a jogszabály értelmezésével is voltak problémák. A gázcseretelepeken januártól nem lehetett árusítani, de más értelmezés szerint a benzinkutaknál kihelyezett cserepontokon sem. Ez azokat érintette különösen rosszul, akik néhány targoncát üzemeltetnek, és 3-4 palack miatt kellett jelentős távolságokat megtenniük, vagy időt vesztegetni a sok adminisztrációra a kiszállításkor. Így leszűkültek az értékesítési csatornák – mondja a műszaki vezető.

A jogszabályalkotók novembertől pontosítottak, a törvény lehetővé teszi a terítőjárattal történő értékesítést végfelhasználók, és tovább-forgalmazók számára egyaránt valamint ismét lehet cseretelepeken és benzinkutakon tárolni, eladni a motorikus palackokat. A kiszállításkor lehetővé tették, hogy a mennyiséget helyben írják rá a dokumentumokra, így rugalmasabb, gördülékenyebb lett az értékesítés.

Prímaenergia termékek

Ismerje meg legnépszerűbb termékeinket!

Háztartási, ipari, turista és motorikus gázpalackok lakossági fogyasztóknak, vendéglátóknak, mezőgazdasági és ipari cégeknek

Részletek

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00