Hírek és aktualitások

Kínvallatásnak vetik alá a palackokat - Túlnyomással vizsgálják, szivárognak-e

. A PB-gázpalackok műszaki felülvizsgálata 10 évenként kötelező - egy speciális nyomáspróba során ellenőrzik a szakemberek, hogy megfelelőek-e a palackok. A korábban érvényben lévő szabályozás szerint az alumínium PB palackok esetében negyvenöt év fölött már nem volt elvégezhető ez a nyomáspróba, ötven éves kor fölött pedig nem lehetett újra tölteni a PB palackokat.
Tavaly változtatott azonban jogszabályt az Országgyűlés, aminek értelmében tulajdonképpen már korlátlan ideig használhatóvá váltak a palackok, természetesen, amíg megfelelnek a szigorú műszaki követelményeknek.

A PB-gázpalackokba 16 bar nyomással töltik a gázt, a próba során azonban lényegesen nagyobb, 25 bar terhelésnek teszik ki. Mérések szerint ahhoz, hogy elrepedjen a palást, legalább 60 bar nyomás szükséges, vagyis az üzemi nyomás csaknem négyszerese. Amelyik eszköz tehát átmegy a próbán, azt biztosan nyugodtan használhatjuk. Minden ilyen alkalommal lecserélik a szelepeket is. Mindenki ellenőrizheti a palackján, mikor volt a legutóbbi „kínvallatás”, ugyanis a nyakba beütik a dátumot. Ezt a műveletet egy gép végzi automatikusan, az tehát elképzelhetetlen, hogy valaki házilag manipulálja a dátumot, és így vonja ki a palackot az ellenőrzés alól. 

Nemcsak a nyomáspróba, hanem az újratöltés alkalmával is ellenőrzik a szivárgást. A töltött palackok átesnek két tömörségvizsgálaton, és ha a palack valamelyik tömörségvizsgálatnál nem megfelelő, akkor kiemelik, majd új szeleppel látják el. A következő fázisban sorszámmal ellátott zárófóliát kapnak, ami azért fontos, mert ez igazolja a palack eredetiségét.
A rendszeres figyelmeztetések ellenére is akadnak, akik megpróbálják feketén áttölteni a gázt. Talán elgondolkodnak, ha megtudják, milyen szigorú intézkedések vonatkoznak a Prímagáz munkatársaira, akik a töltést végzik. Az üzembe csak biztonságos öltözetben lehet belépni, műszálas holmi nem kerülhet a töltőüzembe, hiszen az elektrosztatikusan feltöltődhet és szikrázhat. Az elektrosztatikus feltöltődés levezetése érdekében a töltőkarusszelnél dolgozók külön le vannak földelve egy karperec segítségével. Mielőtt a dolgozók munkaruhában belépnek, cipő- és munkaruha-ellenőrzésen esnek át egy elektrosztatikus töltésmérővel, ahol gázkiáramlás történhet, ott átlátszó plexi arcvédőt kell hordaniuk.

Prímaenergia termékek

Ismerje meg legnépszerűbb termékeinket!

Háztartási, ipari, turista és motorikus gázpalackok lakossági fogyasztóknak, vendéglátóknak, mezőgazdasági és ipari cégeknek

Részletek

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00