Hírek és aktualitások

Jól vizsgáztak a gyakorlatban résztvevők

Archiv: 2013-10-01

Közös szituációs gyakorlatot tartott a katasztrófavédelem, a rendőrség és a mentők a Prímagáz Hungária Zrt. horti töltőüzemében, ahol több mint 200 tonna cseppfolyós pébégázt tárolnak. A gyakorlat startjele után rövidesen megszólalt a Hort területén található 19 telepített riasztóeszköz. (A lakosságot természetesen előre tájékoztatták, hogy nem éles riasztás történik, hanem gyakorlat.)

A riasztás oka egy elképzelt robbanás volt, amely a forgatókönyv szerint jelentős, több mint félméteres repedést okozott egy, a telepen álló vasúti tartálykocsin (hivatalos megfogalmazással: „a tartályvagon palástja, a vagonlefejtés megkezdése előtt, ismeretlen okból felhasadt. Az 520 mm-es sérülésen keresztül”) nagy mennyiségű gáz távozott a szabadba a nyugati széllel, a másfél kilométerre lévő falu felé.

A szimulált balesetben a palacktöltő üzemben egy sérültet is el kellett látni, őt tűzoltó bevetési ruhás műszaki mentő dolgozók mentették ki a gázveszély helyszínéről, majd átadták a mentőknek, míg a többi dolgozó a vészhelyzetre előírt pontokra gyűlt össze. A Prímagáz dolgozói vízzel mérsékelték a veszélyt és bekapcsoltak az üzem speciális oltóberendezései is.

Ilyen összetett gyakorlatot háromévente tartanak Horton. Az akció a lehető legnagyobb vészhelyzetet modellezte, ekkora robbanásra ugyanis szinte semmi esély sincs, felkészülni rá azonban kötelező.

Zólyomi Géza ezredes, a katasztrófavédelem gyöngyösi kirendeltségének vezetője az akció előtti eligazításon elmondta: ezen a napon a horti önkéntes tűzoltók, a hivatásos tűzoltóság és az iparbiztonsági szakemberek munkáját is vizsgálták.

A katasztrófavédelmi próbán túl a Prímagáz saját szakemberei egy belső védekezési terv végrehajtását is kipróbálták. Molnár Árpád töltőüzem-vezető meglátása szerint a dolgozók és a az üzemi műszaki mentőcsapat is jól reagáltak a riasztásra.

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00