Hírek és aktualitások

Infravörös technológiával irthatjuk a gyomot

Archiv:2015-07-24

Korábban hallhattunk számos olyan hírt, amely arról szól, hogy milyen káros hatásai vannak a vegyszeres gyomirtásnak. Az Egyesült Államokban, a kevésbé szigorú korlátozások miatt, előszeretettel használnak vegyszereket gyomirtásra. Mint később kiderült és a legtöbb vizsgálat alátámasztotta: az ilyen gyomírtó vegyszerek nem csak a kiirtandó növényekre vannak hatással. Az egységesen herbicidnek nevezett szerek jelenlétét már az anyatejben is kimutatták világszerte és több, súlyos betegséggel, rendellenességgel összefüggésbe hozták már.

A vegyszer rákkeltő és egészségkárosító hatással van az emberi szervezetre és a talajvizeket is tartósan szennyezi. Ezért, és még számos ok miatt az Európai Unió megtiltotta a vegyszerek használatát gyomirtáshoz, és a felhasználható szerek körét másutt is erősen korlátozta.


Mindenki számára ismerős a kép, amikor a járdák repedéseiben, a járólapok vagy a viacolor hézagaiban, a falakon vagy az útpadkán gyomnövények jelennek meg. Az így fejlődő gyomok nemcsak allergizálnak, de gyökereik az épített felületet is tovább rongálják. A problémát a leggyakrabban vegyszeres irtással orvosolták eddig, ami súlyosan károsítja a környezetet.

Léteznek számos alternatív és kész megoldások, amivel legálisan szebbé tudjuk tenni köztereinket. Alternatív lehetőségként az étkezési ecetes oldatot szokták megemlíteni. De ennél létezik egy sokkal korszerűbb és környezetkímélőbb megoldás: az infravörös technológia.
Az infravörös gyomirtás a vegyszerekkel szemben a létező „legzöldebb” megoldás, mert nem tesz mást, mint a készülék alatti területet intenzív infravörös sugarakkal (hővel) kezeli, ami a gyomnövények pusztulását okozza, azok rövid időn belül elszáradnak.

Természetesen az eszköz nem válogat, ezért kifejezetten ott használatos, ahol a területről minden növényt el kell távolítani. Jellegzetesen ilyenek a járdák, az útpadkák, vagy a falak töve, de használják a megoldást az ökológiai gazdálkodásban is a talaj előkészítésére, amikor egy területet így tisztítanak meg a gyomoktól, hogy aztán haszonnövény-kultúrákkal vethessék be – mutatta be a Gyomkontroll kezdeményezést a megoldást idehaza meghonosító Envi-Road Kft. ügyvezetője, Ruga György.

thermHIT45 gyomkontroll munka közben
Működésében sincs semmi újdonság: a felhasznált PB-gáz felmelegíti az égető kerámiaegységet, majd az intenzív infravörös sugár célba veszi a gyomokat és a szálló magokat, amelyekben a proteinsejteket besűrűsíti, ezzel beindítva az elszáradási folyamatot. A beavatkozásnak semmilyen más nyoma nem marad, csak a gyom szárad ki rövid időn belül. Az erre szolgáló készülékek nagyon különböző teljesítményűek és méretűek lehetnek, a ház körüli gyomirtástól (például Infraweeder Lady, vagy a Hoaf Therm Hit15) egészen a közületeknek szánt, ipari darabokig (például: Infraweeder infravörös gyomirtó Master 510R)
A különböző méretű eszközökben a műszaki alapokon kívül közös, hogy Propánt használnak a hő előállítására. Az ehhez szükséges gáz szállítására az Envi-Road Kft. a Prímagázzal kötött stratégiai együttműködést.

A propánt legtöbben a PB-gáz egyik összetevőjeként ismerik és használják, és egyebek között arról ismert, hogy bár fosszilis tüzelőanyag, égése szinte tökéletes, a környezeti hatása minimális, ha a benzinnel, vagy fűtőolajjal hasonlítjuk össze. Ezért, és nagy energia-koncentrációja miatt különösen alkalmas a kiemelkedően környezettudatos, infravörös gyomirtó-technológia kiszolgálására – mondta az együttműködésről Kirilly Tamás, a Prímagáz műszaki vezetője. Bár az együttműködés csak gázszállítással indult, mára ezekből a gyomirtó készülékekből a Primanet.hu online szakáruházban is széles választékot tartunk – tette hozzá a szakember.

Prímaenergia termékek

Ismerje meg legnépszerűbb termékeinket!

Háztartási, ipari, turista és motorikus gázpalackok lakossági fogyasztóknak, vendéglátóknak, mezőgazdasági és ipari cégeknek

Részletek

Kosár tartalma

Összesen: Ft
Szolgáltatási pótdíj Ft
Kiszállítás előre egyeztetett időpontban! Fizetendő: Ft

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-SZ: 07.00-16.30, CS: 07:00-19:00, P: 07:00-15:00

Kapcsolatfelvétel