Hírek és aktualitások

Infravörös technológiával irthatjuk a gyomot

Archiv:2015-07-24

Korábban hallhattunk számos olyan hírt, amely arról szól, hogy milyen káros hatásai vannak a vegyszeres gyomirtásnak. Az Egyesült Államokban, a kevésbé szigorú korlátozások miatt, előszeretettel használnak vegyszereket gyomirtásra. Mint később kiderült és a legtöbb vizsgálat alátámasztotta: az ilyen gyomírtó vegyszerek nem csak a kiirtandó növényekre vannak hatással. Az egységesen herbicidnek nevezett szerek jelenlétét már az anyatejben is kimutatták világszerte és több, súlyos betegséggel, rendellenességgel összefüggésbe hozták már.

A vegyszer rákkeltő és egészségkárosító hatással van az emberi szervezetre és a talajvizeket is tartósan szennyezi. Ezért, és még számos ok miatt az Európai Unió megtiltotta a vegyszerek használatát gyomirtáshoz, és a felhasználható szerek körét másutt is erősen korlátozta.


Mindenki számára ismerős a kép, amikor a járdák repedéseiben, a járólapok vagy a viacolor hézagaiban, a falakon vagy az útpadkán gyomnövények jelennek meg. Az így fejlődő gyomok nemcsak allergizálnak, de gyökereik az épített felületet is tovább rongálják. A problémát a leggyakrabban vegyszeres irtással orvosolták eddig, ami súlyosan károsítja a környezetet.

Léteznek számos alternatív és kész megoldások, amivel legálisan szebbé tudjuk tenni köztereinket. Alternatív lehetőségként az étkezési ecetes oldatot szokták megemlíteni. De ennél létezik egy sokkal korszerűbb és környezetkímélőbb megoldás: az infravörös technológia.
Az infravörös gyomirtás a vegyszerekkel szemben a létező „legzöldebb” megoldás, mert nem tesz mást, mint a készülék alatti területet intenzív infravörös sugarakkal (hővel) kezeli, ami a gyomnövények pusztulását okozza, azok rövid időn belül elszáradnak.

Természetesen az eszköz nem válogat, ezért kifejezetten ott használatos, ahol a területről minden növényt el kell távolítani. Jellegzetesen ilyenek a járdák, az útpadkák, vagy a falak töve, de használják a megoldást az ökológiai gazdálkodásban is a talaj előkészítésére, amikor egy területet így tisztítanak meg a gyomoktól, hogy aztán haszonnövény-kultúrákkal vethessék be – mutatta be a Gyomkontroll kezdeményezést a megoldást idehaza meghonosító Envi-Road Kft. ügyvezetője, Ruga György.

thermHIT45 gyomkontroll munka közben
Működésében sincs semmi újdonság: a felhasznált PB-gáz felmelegíti az égető kerámiaegységet, majd az intenzív infravörös sugár célba veszi a gyomokat és a szálló magokat, amelyekben a proteinsejteket besűrűsíti, ezzel beindítva az elszáradási folyamatot. A beavatkozásnak semmilyen más nyoma nem marad, csak a gyom szárad ki rövid időn belül. Az erre szolgáló készülékek nagyon különböző teljesítményűek és méretűek lehetnek, a ház körüli gyomirtástól (például Infraweeder Lady, vagy a Hoaf Therm Hit15) egészen a közületeknek szánt, ipari darabokig (például: Infraweeder infravörös gyomirtó Master 510R)
A különböző méretű eszközökben a műszaki alapokon kívül közös, hogy Propánt használnak a hő előállítására. Az ehhez szükséges gáz szállítására az Envi-Road Kft. a Prímagázzal kötött stratégiai együttműködést.

A propánt legtöbben a PB-gáz egyik összetevőjeként ismerik és használják, és egyebek között arról ismert, hogy bár fosszilis tüzelőanyag, égése szinte tökéletes, a környezeti hatása minimális, ha a benzinnel, vagy fűtőolajjal hasonlítjuk össze. Ezért, és nagy energia-koncentrációja miatt különösen alkalmas a kiemelkedően környezettudatos, infravörös gyomirtó-technológia kiszolgálására – mondta az együttműködésről Kirilly Tamás, a Prímagáz műszaki vezetője. Bár az együttműködés csak gázszállítással indult, mára ezekből a gyomirtó készülékekből a Primanet.hu online szakáruházban is széles választékot tartunk – tette hozzá a szakember.

Prímaenergia termékek

Ismerje meg legnépszerűbb termékeinket!

Háztartási, ipari, turista és motorikus gázpalackok lakossági fogyasztóknak, vendéglátóknak, mezőgazdasági és ipari cégeknek

Részletek

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00