Hírek és aktualitások

Indulhat Magyarországon az önkiszolgáló LPG-tankolás

Napvilágot látott a Nemzetgazdasági Minisztérium 2/2016-os számú rendelete, amely többek között szabályozza az autógázkutak használatát. Hamarosan lehetőség nyílik arra, hogy hazánkban is önkiszolgáló legyen az autógáz tankolása. Ez az országosan elterjedt LPG-re, valamint a kevésbé gyakori CNG (sűrített földgáz) kutakra egyaránt vonatkozik.

Autógázt jelenleg csak úgy vehetünk, ha szakképzett kútkezelő végzi a töltést, holott Európa nagy részén a gázautósok már most is önállóan tankolnak. A jogalkotás ezzel egy hátrányt dolgozott le, tulajdonképpen ez az utolsó elem, amelyben eltért a dízeles, benzines autók használata a gázosokétól. Fokozatosan szűnnek meg a gázautókra vonatkozó korlátozások Magyarországon, nemrég feloldották azt a tilalmat is, amely kiszorította a zárt parkolóházakból, mélygarázsokból az LPG-s kocsikat.

LPG önkiszolgáló tankolás

Az önkiszolgáló tankolásra nagy felhasználói igény mutatkozott, hiszen gyorsabb lesz így az üzemanyag betöltése, nem kell a kutasra várni. Természetesen – ahogy más üzemanyagok tankolásánál is – továbbra is lehetőség lesz arra, hogy a kezelő segítségét kérjék azok, akik nem szeretnék, nem merik ezt maguk megoldani, de várhatóan a többség számára a változás inkább pozitív lesz.

A rendelet előírja, milyen kiegészítő berendezéseket kell felszerelni az autógázkutakra annak érdekében, hogy engedélyezzék az önkiszolgáló üzemanyag-töltést. A kutaknál el kell helyezni egy használati utasítást, szükség van egy nyomógombra, amelyet a tankolás során végig benyomva kell tartania az autósnak, valamint egy berendezésre, amely hanggal és fénnyel jelzi a kezelő felé, ha mégis segítségre van szükség.

A kutak tulajdonosai, üzemeltetői – lehetnek hálózathoz tartozók, vagy magán töltőállomások – februártól kérhetik a műszaki felülvizsgálatot, amely után engedélyezik számukra az önkiszolgáló tankolást.


Prímaenergia termékek

Ismerje meg legnépszerűbb termékeinket!

Háztartási, ipari, turista és motorikus gázpalackok lakossági fogyasztóknak, vendéglátóknak, mezőgazdasági és ipari cégeknek

Részletek

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00