Hírek és aktualitások

Hogyan költsek kevesebbet üzemanyagra? (1. rész)

Igen, ez az autógáz (LPG), de említhetnénk az elektromos autókat is, ha azok ára nem lenne megfizethetetlen egy átlagos pénztárcájú autósnak, miközben hatótávjuk ugyancsak rövid. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan lehet spórolni az üzemanyaggal, mennyibe kerül az autógázra átalakítás és mikor térül meg.

LPG autógáz

Azt hinnénk, hogy akkor járunk jól a fogyasztással, ha kis köbcentis motorral szerelt autót választunk, ez azonban súlyos tévhit. A fogyasztás egyenes összefüggésben áll a fordulatszámmal. Ha például egy 1200 köbcentis autónak 1 tonnás kasznija van, azt sokkal nagyobb fordulaton tudjuk mondjuk 100 km/h sebességre felkergetni, mint egy 1600 köbcentist, amely kisebb fordulattal éri el ugyanezt.

Néhány hasznos tipp segít abban, hogy optimalizáljuk az üzemanyag fogyasztást:

• Felmérések szerint a tipikus sofőr benzines autónál 3000-es, dízelnél 2500-as fordulatszámon vált sebességet. Ha hamarabb váltunk (benzinesnél 2500, dízelnél 2000) azzal sokat spórolhatunk.

• A hirtelen, erős fékezéssel, majd az agresszív gyorsítással tudjuk a legnagyobb veszteséget okozni magunknak. A sportos stílus lehet élvezetes, de semmiképp sem pénztárcabarát. Ráadásul biztonságosabb is megfontoltan vezetni.

• Rendszeresen ellenőrizzük az abroncsnyomást! A puhább gumik nagyobb felületen tapadnak, ezzel több súrlódás keletkezik, ami visszafogja az autót. Odafigyeléssel 2 százalék üzemanyagot is spórolhatunk.

• A légkondicionáló akár 5-7 százalékkal is növelheti a fogyasztást. Ha alacsony sebességgel autózunk, inkább tekerjük le az ablakot!


[##CONTACT_FORM##]


A spórolás egyik kézenfekvő módja az autógáz (LPG) használata.Természetesen az átalakítás költségekkel jár, azonban az üzemeltetés lényegesen olcsóbb, mint tisztán benzines módban. Az idő előrehaladásával – a futásteljesítmény növekedésével – eljön az a pont, amikor megtérül a beruházás, majd folyamatosan megtakarítást eredményez. Természetesen bonyolult számítás eredménye, hogy kinél, mikor, hiszen ez függ az aktuális benzináraktól is. Általában 15-30 ezer kilométer autózás után biztos a megtérülés, vagyis 2-3 év, ha normál üzemmódban használjuk. Akkor sem veszítünk a beszerelésen, ha közben eladjuk az autót, mert a használtpiacon is jobb árat adnak egy gázossá alakított járműért.

Autó átalakítása


Azért teszünk egy kísérletet, hogy érzékeltessük a megtérülést:

Található egy kiváló kalkulátor a következő címen:

http://www.primaautogaz.hu/

Modelleztünk egy 1,4-es, benzines Opel G Astrát, amely 90 lóerős, és amerre nézünk, szembe jön egy, szóval tipikus tömegautó. Az árak a 2016. februári állapotot mutatják. (A benzin szinte rekordalacsony áron áll, várható, hogy a megtérülési idők ennél is rövidebbek lesznek.)

Benzin ára: 328 Ft / liter
Gáz ára: 220 Ft / liter
Átalakítás költsége: 200 000 Ft
Benzinfogyasztás: 8 liter/100km
Éves futásteljesítmény: 15000 km
Várható fogyasztás gázban: 9.2 liter/100km
1 km költsége benzinben: 26.24 Ft / km
1 km költsége gázban: 20.24 Ft
Megtakarítás: 6 Ft/km
Megtérülés (km): 33333.33 km
Megtérülés (év): 2,22

Így működik az LPG üzem: Az átalakított autó működhet benzinnel vagy LPG-vel, ezt a műszerfalon elhelyezett kapcsolóval lehet szabályozni. Nyilván az olcsóbb autógázzal járunk, amikor csak tehetjük. Ha az egyik üzemanyag kifogy, az autó magától átáll a másikra, menet közben is. A motor hidegen mindig benzinnel indul, majd átáll LPG-adagolásra, amikor a hűtővíz eléri a beállított hőmérsékletet. (Télen ez hosszabb időt vesz igénybe.) Gázüzemben valamivel kisebb az autó teljesítménye, és literben kifejezve maximum 15 százalékkal magasabb az autó fogyasztása, mint benzinnel járva. (A két üzemanyag közötti árkülönbség jóval több, mint 15 százalék, a benzin alacsony árszint esetén is legalább 50 százalékkal drágább.)

A következő részben az átalakítás menetéről, költségeiről, a vizsgáztatásról lesz szó, valamint arról, mely típusokat javasolják átalakításra, és melyeket nem.

Hogyan költsek kevesebbet üzemanyagra 2. rész >>

[##CONTACT_FORM##]


Prímaenergia termékek

Ismerje meg legnépszerűbb termékeinket!

Háztartási, ipari, turista és motorikus gázpalackok lakossági fogyasztóknak, vendéglátóknak, mezőgazdasági és ipari cégeknek

Részletek

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00