Hírek és aktualitások

Fellélegezhetnek az alumíniumpalackok gazdái

Archiv: 2014-12-03

A piacon lévő tárolók közül sok közelít ehhez az élettartamhoz, ezért több százmillió forint értékű palackot kellett volna a következő években visszavonni és helyettük újakat vásárolni, ha a szabályozás érvényben marad. Ezt a költséget végső soron a fogyasztók viselték volna.

Szakemberek bebizonyították, hogy az alumíniumpalackokon gyakorlatilag nem fog az idő. Minimális a korrózió, a betöltött gáz is egyre tisztább lett a modernebb technológiának köszönhetően, így a palackot belülről sem szennyezi – tájékoztatott Kirilly Tamás, a Prímagáz műszaki vezetője.

A palackok műszaki felülvizsgálata 10 évenként kötelező, nyomáspróbával ellenőrzik, hogy megfelelőek-e. A korábbi szabályozás szerint 45 év fölött már nem volt elvégezhető a nyomáspróba, 50 éves kor fölött pedig nem tölthető újra a palack. Azzal, hogy ezt eltörölték, tulajdonképpen korlátlan ideig használhatóvá váltak a palackok, természetesen, amíg megfelelnek a szigorú műszaki követelményeknek.

PB-gázpalackok rakodása, mozgatása

A PB-gázpalackokba 16 bar üzemi nyomással töltik a gázt, a próba során lényegesen nagyobb, 25 bar terhelésnek teszik ki. Mérések szerint ahhoz, hogy elrepedjen a palást, 60 bar szükséges, vagyis az üzemi nyomásnak csaknem négyszerese. Amelyik eszköz tehát átmegy a nyomáspróbán, azt biztosan nyugodtan használhatjuk.

A megbízhatóságot nemcsak 10 évente vizsgálják, minden újratöltéskor ellenőrzik a szakemberek a palackok állapotát. Az alumíniumpalackok forgalomban tartása nemcsak gazdasági szempontból fontos. Az acélpalackok gyorsabban korrodálódnak, gyakrabban kell selejtezni a készletet. Az acélból készült tárolók sokkal nehezebbek, 11 kg töltetsúlyú gázhoz az acélpalack önsúlya 11-12 kilogramm, míg az alumíniumé csak 6,5-7 kilogramm, ami számíthat a mozgatásnál, szállításnál.

További információ az alumínium PB-gázpalackok nyomsápróbájáról, ellenőrzéséről: A legális gázcseretelepeken ellenőrzik is a palackokat.

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00