Hírek és aktualitások

Ezentúl tényleg csak utas a benzinkutas

Több mint 25 éve, 1992. május 12-én került átadásra Budapesten az első hazai közforgalmú autógázkút, mára pedig már egyre több helyen kezelőszemélyzet sem kell, ha autógázt tankolnánk! Egyszerre nyitották meg ugyanis március 21-én Magyarország harmadik és negyedik automata, azaz kezelőszemélyzet nélkül is működő gázos töltőállomását az M3-as autópályán.

Így az M3-as autópálya 86. kilométerénél lévő jobb és baloldali, az M0-s körgyűrű Annahegyi, valamint a Budapest, Budafoki út 56. szám alatt található OMV gázkutakon a benzin és a gázolaj mellett már autógázt is lehet tankolni kezelőszemélyzet nélkül, bankkártyával, illetve készpénzzel, 0-24 óráig.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2/2016-os számú rendelete, - amely többek között az autógázkutak használatát is szabályozza - révén válhatott hazánkban is önkiszolgálóvá az autógáz tankolása. Ez azt jelenti, hogy már nem szükséges a töltést szakképzett kútkezelőnek végeznie – hasonlóan Európa számos országához, ahol a gázautósok eddig is önállóan tankolhattak.

A rendelet előírásának megfelelően a kutaknál el kellett helyezni egy használati utasítást, egy nyomógombot, amelyet a tankolás során végig benyomva kell tartani, valamint egy berendezést, amely hanggal és fénnyel jelezheti szükség esetén a kezelő felé, ha igénybe vennék segítségét. A kutak tulajdonosai, üzemeltetői ezt követően kérhették a műszaki felülvizsgálatot, amely után engedélyezték számukra az önkiszolgáló tankolást.

Prímaenergia önkiszolgáló autógázkút

Ez volt az utolsó elem, amelyben az autógáz tankolása, ezeknek az autóknak a használata eltért a dízeles, benzines autók töltésétől. Ezt megelőzően, néhány éve oldották fel azt a tilalmat is, amely kiszorította a zárt parkolóházakból, mélygarázsokból az LPG-s kocsikat.

Az önkiszolgáló tankolásra nagy felhasználói igény mutatkozott, hiszen így gyorsabb az üzemanyag betöltése, nem kell a kutasra várni. Természetesen – ahogy más üzemanyagok tankolásánál is – továbbra is lehetőség van arra, hogy a kezelő segítségét kérjék azok, akik nem szeretnék ezt maguk megoldani.

Prímaenergia termékek

Ismerje meg legnépszerűbb termékeinket!

Háztartási, ipari, turista és motorikus gázpalackok lakossági fogyasztóknak, vendéglátóknak, mezőgazdasági és ipari cégeknek

Részletek

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00