Hírek és aktualitások

Drága lehet az illegálisan töltött PB-gázpalack

A feketetöltés során a technológiai hiányosságok miatt előfordul, hogy túltöltik a palackokat, ami robbanásveszélyes. Az is gyakori, hogy rosszabb minőségű energiahordozót kap valaki, garanciát pedig nyilván nem vállalnak az eladott termékekre.

Legális PB-gázpalack töltés

Legális PB-gázpalack töltés

Veszélyeztetik környezetük és vásárlóik testi épségét azok, akik illegális PB-palackokkal foglalkoznak. A legális PB-gáz töltőüzemekben szigorúan ellenőrzik a gázpalackokat, időszakos műszaki vizsgálatokon kell átesniük, amelyeken átnézik, megfelelő-e a PB-gázszelep, nincs-e szivárgás, valamint nem repedt-e a PB-gázpalack. A töltést antisztatikus ruhában végzik a dolgozók, hogy egy esetleges elektromos szikra még véletlenül se okozhasson balesetet. A fekete üzemekben ezek a vizsgálatok és biztonsági intézkedések természetesen nincsenek.

Illegális fekete töltő

Sajnos a teljes PB-piacon 10-12 százalék körül van az illegális palackok aránya. Ezek nagy valószínűséggel eleve bűncselekményből származnak, a felhasznált PB-palackokat sok esetben úgy szerzik be, hogy feltörnek legális tárolókat, gázcseretelepeket. Csak az elmúlt két évben több mint 100 alkalommal loptak el PB-palackokat gázcseretelepekről. Ezek nagy valószínűséggel a feketegazdaság szereplőihez kerültek. Megdöbbentő adat, hogy évente 600-800 millió forintos kárt okoznak a magyar államnak az illegálisan töltött PB-gázpalackokat forgalmazók.

PB-gázpalack zárófólia

PB-gázpalack zárófólia

A lopott PB-palackokban található maradékokat összefejtik, majd pedig hamis zárófóliával adják el. Persze, vannak, akik a látszatra sem adnak, és semmiféle fóliát nem használnak. Sajnos sokan megfeledkeznek arról, hogy a túltöltött PB-gázpalack időzített bombává válhat, hiszen a belsejében uralkodó nyomás miatt hőre, vagy ütésre sokkal érzékenyebben reagál, mint a hivatalosan töltött tárolók. Az is komoly probléma, ha az ellenkezője történik, vagyis az előírtnál kevesebb gáz kerül a PB-gázpalackokba. Hiába tűnik így olcsóbbnak a csere, összességében mégis ráfizetés a feketén vásárolt PB-gázpalack, hiszen hamarabb kiürül a tartály, illetve a fűtőérték is alacsonyabb lehet, mint a hivatalos szolgáltatóknál, azaz a legális gázcseretelepeken vásárolt PB-gáz esetében. Télen különösen veszélyes és sokba kerülhet, ha valaki PB-gázzal fűt és a vártnál korábban fogy el az energia.

Prímagáz által forgalmazott PB-gázpalackok

Prímagáz által forgalmazott PB-gázpalack típusok

A robbanásveszély mellett anyagilag is kockázatos feketén töltött PB-palackokat vásárolni, hiszen nincs garancia a minőségre. Csak a legális forgalmazóknál (gázcseretelepeken) vásárolt termékek esetében lehetünk biztosak abban, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű energiahordozót tartalmaznak. Ha rossz minőségű PB-gázt használ valaki, az kárt tehet a gázkészülékekben is: pl. a fúvókákban szennyeződés rakódhat le. A javítás költsége lényegesen több annál, amit esetleg azzal nyertek, hogy a piaci ár alatt szerezték be a Pb-gázt.

PB-gázpalack súlyellenőrzése

PB-gázpalack súlyellenőrzése

A vevők sok esetben nem is tudják, hogy illegális palackot vesznek. Érdemes a PB-palackokat leméretni a gázcseretelepeken, így kiderül, ha túl vannak töltve. A fekete töltés során gyakori, hogy túltöltenek, mert a házilag barkácsolt eszközök nem olyan precízek, mint a töltőüzem gépei. A normál palacknál a névleges töltősúly és a tárasúly összege alatt kell lenni néhány dekával a mérlegen mutatott értéknek. Az is figyelmeztető jel, ha a palack nyakán lévő érvényességi dátum lejárt. A normál rotáció során ez nem fordulhat elő, amint bekerül cserére egy PB-gázpalack, amelynek hamarosan lejár az érvényessége, megvizsgálják, és beütik az új érvényességi időt. Érdemes megvizsgálni a zsugorfólia épségét is, a legálisan töltött PB-palackok mindegyikének szelepére és nyakára zárófólia kerül.

Prímagáz Futár

Prímagáz Futár - cipekedés nélkül, kényelmesen!

Ezek alapján mindenképpen javasolt, hogy a PB-gázpalackot csak legális forrásból, azaz gázcseretelepről szerezzen be! Használja a PB gázcseretelep keresőt és találja meg a zászlót, vagy hívja a Prímagáz Futárt és spóroljon a kiszállításon!

Prímagáz gázcseretelep zászló

Prímaenergia termékek

Ismerje meg legnépszerűbb termékeinket!

Háztartási, ipari, turista és motorikus gázpalackok lakossági fogyasztóknak, vendéglátóknak, mezőgazdasági és ipari cégeknek

Részletek

Kosár tartalma

Az Ön kosara jelenleg üres!

Vevőszolgálat

Kérdése van? Hívja vevő-szolgálatunk zöld telefonszámát:

+36 80 45 50 50

Várjuk hívását: H-Cs: 7:00-17:00, P: 7:00-15:00