Vevőszolgálat06-80/45 50 50

Cégtörténet - tanúsítványok

2016. májusáig a Prímaenergia Zrt. Prímagáz Hungária Zrt. néven működött.

Prímagáz néven először 1934-ben forgalmazott butángázt Franciaországban a Liotard testvérek fémfeldolgozó vállalata. Hazánkban, 1958-ban jelentek meg a kőolajfinomítás során előállított propán-butánnal töltött gázpalackok.

Prímagáz anno

Társaságunk 1992. május 1-én kezdte meg működését azt követően, hogy átvette három állami gázszolgáltató vállalat, a Dél-Dunántúli Gázszolgáltató Vállalat, a Dél-Alföldi Gázszolgáltató Vállalat és a Tiszántúli Gázszolgáltató Vállalat PB-gáz szolgáltatási tevékenységét. Társaságunk állami tulajdonú részvényeinek értékesítését követően 1993-ban lépett a Tőzsdére. Részvényeink többségét ezt követően a Hollandiában bejegyzett PAM Gas B. V., nevű cég birtokolta. A PAM Gas B. V. a szintén Hollandiában bejegyzett multinacionális SHV Holdings N.V. 100%-os leányvállalata. Az SHV Holdings 2003 elején - miután a közkézen forgó részvényeket felvásárolta - a Társaságunk 100%-os tulajdonosává vált.

Azonban 2016-ban a Prímagáz Zrt. tulajdonosa, az SHV Energy úgy döntött, hogy értékesíti a Prímagáz Hungára Zrt-ben meglévő részesedését. A Prímagáz részvényeinek átruházásáról az SHV Energy 2015. december 11-én szerződést írt alá.

A tulajdonosváltás miatt névváltoztatásra került sor, így tevékenységünket 2016. májusától Prímaenergia Zrt. néven folytattuk.

A Prímaenergia Zrt. a cseppfolyós propán és bután gázkeverék (a PB-gáz) valamint a tiszta propán legnagyobb magyarországi kiskereskedelmi forgalmazója.

Prímaenergia logo

Tevékenységi területünk a palackos gáz és az autógáz forgalmazása viszonteladókon keresztül illetve a tartályos- valamint motorikus palackot használók közvetlen ellátása. A tartályos felhasználók egy része az ún. falugáz tartályparkokhoz (településellátás) csatlakozó vezetékhálózatokról kap ellátást.


A PB-gázt a háztartási, az ipari, és a mezőgazdasági felhasználók többféle célra alkalmazzák, így elsősorban főzésre, fűtésre illetve motorok üzemanyagaként, mezőgazdasági és technológiai célokra.
A forgalmazott gázt cégünk nagyobb részt hazai forrásból a MOL-tól, kisebb részben importból szerzi be.


Társaságunk tevékenysége elsősorban a forgalmazott gáz beszerzésére, tárolására, különböző típusú nyomástartó edénybe (gáztartály, palackok) történő töltésére, illetve a közvetlen és közvetett értékesítésére terjed ki.


A kapcsolódó dokumentumokban az alábbiakat találja:

Prímaenergia Zrt. gázforgalmazói engedély

  • Prímaenergia gázforgalmazási engedély módosítása Budapest Bányakapitányság 2011
  • Prímaenergia gázforgalmazási engedély Szolnoki Bányakapitányság 2004


Adatlapok

  • Butángáz biztonsági adatlap 2016
  • Pébégáz biztonsági adatlap 2016
  • Propángáz biztonsági adatlap 2016


Gázok minőségtanúsítványa

  • Propángáz minőségtanúsítvány 2017
  • Pébégáz minőségtanúsítvány 2017
  • LPG gépjármű-hajtóanyag 2017