Vevőszolgálat06-80/45 50 50

Barbecook - Grillezzen kezdőként is a profikkal

A szabadban sütés a tavaszi, nyári esték egyik kedvelt programja. A grillezésbe hamar bele lehet szeretni és könnyen igazi szakácsművésszé képezhetjük magunkat a témában.

A PrímaNet webáruházban most gázzal és faszénnel működő grillkészülékeket, állványokat, és grill kiegészítőket kínálunk. Nálunk mindent egy helyen megrendelhet, ami szükséges, a kiegészítőktől a tüzelőanyagig. A grillezés kategóriában közel 100 termék található.

A grillezés alapjai könnyen elsajátíthatók. Miután a szabadtűzön az ételek lassan készülnek, és végig látjuk a folyamatot, ezért kevésbé fenyeget az a veszély, hogy a figyelmetlenségünk miatt elrontjuk az ételt és túlsütjük, mint zárt sütőben.


Biztonság, tűzvédelem
Figyelni kell a tálca beállítására, nehogy túl közel legyen a hőforrás. Ez azért lenne veszélyes, mert megéghet az étel, vagy a lecsöpögő zsír kifröccsenése balesetet okozhat. Biztonsági szempontból a grillezés egyik kritikus pontja a tűzhely begyújtása. A faszenes grilleknél ez jellemzően gyúlékony folyadékkal történik, amelyet akkor is locsolni kell a tűzre, ha fokozni szeretnénk a parázslást. Illetve egyre elterjedtebbek az ún. grill-, vagy kandallóbegyújtók (lásd még begyújtó, vagy tűzgyűjtó kocka)  Erre a problémára hatékonyabb és egyszerűbb megoldást használ a Barbecook cég: a QuickStart rendszerű faszenes grilljei néhány újságpapír segítségével látványosan gyorsan begyújthatók. Íme erről egy rövid videó.

Barbecook faszenes grillek összeszerelése és használata QuickStart rendszerrel

Ilyen szempontból praktikusabbak és biztonságosabbak a gázgrillek, hiszen a többségüknél piezoelektromos gyújtást építenek be, így a kezelő nem érintkezik közvetlenül gyúlékony anyaggal. Amikor az étel forrósodik, számítani kell a zsír lecsöpögésére, és arra, hogy ételdarabok pattoghatnak ki. Tartsunk kötözőszert, hűsítő krémet a grillkészülék környékén - biztos, ami biztos alapon. Égési sebeknél fontos, hogy mielőbb ellássák azokat.
A grillezés helyét úgy válasszuk ki, hogy ne legyen körülötte száraz növényzet, ami esetleg meggyulladhat. Semmiképpen ne engedjük, hogy gyerekek tartózkodjanak a közelben, legalább 4-5 méternél távolabb tartsuk őket.

Higiénia
A grillezés egyik legkevésbé kellemes része az eszközök megtisztítása, hiszen ez már akkor történik, amikor jóízűen elfogyasztottuk az ételt. A tisztítást azonban nem lehet megúszni. Célszerű a tisztítást a készülék kihűlése után mielőbb elvégezni, amíg még a szennyeződés nem száradt rá. A rácsot nagyon körültekintően, szálanként tisztítsuk meg! A gázos grillek tisztábban működnek, nem keletkezik hamu, minimális a korom, így a készlet tisztántartása is egyszerűbb.

Mit, hogyan grillezzünk?
Zöldségek: A zöldségeket elég fél órával a sütés előtt bekenni a páccal. A zöldfűszerek a grillen megégnek, ezeket inkább a sülés után, esetleg a sütés utolsó néhány másodpercében szórjuk a zöldségre. Remekül grillezhető a paradicsom, a paprika, a cukkini, a gomba, a hagyma, de nagyon finom a felszeletelt zsenge tök, az édesburgonya is. A keményebb zöldségeket érdemes előfőzni, nagyon finom a héjában főtt burgonya pár perc grillezés után. Próbáljuk ki az amerikaiak kedvencét: főzzük elő a csöves kukoricát, majd süssük meg grillen!

Barbecook Plancha (grill sütőlap) és forgatólapát

Halak: nagy víztartalmuk miatt pillanatok alatt átsülnek, a pácolást sem kell túlzásba vinni, maximum egy óra elég nekik. A páclé készülhet két evőkanál olívaolaj, egy evőkanál citromlé, egy gerezd fokhagyma, reszelt citromhéj hozzáadásával, de bolondíthatjuk bazsalikomos ecettel is.

Barbecook halforgató lapát - grill eszköz

Húsok: A száraz húsok a grillen tovább száradhatnak, a zsíros húsok finomabbak, azonban kerüljük a túl zsíros húsokat, a kicsöpögő zsír meggyulladhat, és pillanatok alatt elég az étel.
A sertéshúsokhoz nagyon finom a két evőkanál olívaolaj, egy evőkanál méz, fél citrom leve, frissen őrölt bors, pici fokhagyma, gyömbér és Worcestershire szósz keverékéből álló grillpác.

Barbecook gázgrill használata 

Sajtok: A kemény sajtok grillezése nagyon egyszerű, az igazán aromás sajtokat fűszerezni sem kell. Kemény kecskesajtot néhány perc alatt meggrillezhetünk, de nagyon finom a gomolya és a füstölt mozzarella is.


Gyümölcsök: Nyugodtan próbáljuk ki a barackot, almát, körtét, szilvát, esetleg banánt, ananászt. Ha sülés közben megkenjük a gyümölcsöket narancslében elkevert szegfűborsos mézzel, még különlegesebb ízhatást érhetünk el. (A grillezési tippek forrása: fn24.)


Néhány tipp
A sózást hagyjuk a sülés utánra vagy csak közvetlenül sütés előtt, esetleg alatt sózzunk. A só kiszívja a húsból a nedvességet. Ne pácoljunk fém vagy műanyag edényben. Savas közegben (ecet, citromlé, alkohol) ne hagyjuk a húsokat két óránál tovább. Ha vastag szelet hússal van dolgunk, irdaljuk be pácolás előtt, hogy a páclé jól beivódhasson.

Ízelítő a PrimaNet webáruház grill kínálatából:

  1. Barbecook PB üzemű gázgrillek (gázüzemű grillsütők)
  2. Barbecook ajándék nyomásszabályozóval kínált gázgrillek > AKCIÓS!
  3. Barbecook faszenes grillek 
  4. Barbecook grillkocsik 
  5. Barbecook grill lávakő
  6. Barbecook szabadon álló grillezők
  7. Barbecook acél füstölő hordók 
  8. Barbecook ingyenes kiszállítású kerti grillek > AKCIÓS!
  9. Barbecook füstölőforgács
  10. Barbecook grill és füstölőhordó takaróponyva 
  11. Barbecook grillkötény és grillkesztyű
  12. Barbecook pizzasütő kőlap 
  13. Barbecook grilltárcsa 
  14. Barbecook csigás főzőállvány bográcsozáshoz vagy kerti sütögetéshez 
  15. Barbecook Plancha füles sütőlap grillezéshez 
  16. Barbecook pattogatott kukorica sütő (grill) 
  17. Barbecook grill zöldségsütő wok
  18. Grill tartozékok (grill fogók, grill villák, grillrácsok, grill ponyvák,  stb…) 
  19. Lávakő grillhez
  20. Party grill, hordozható gázgrill
  21. Háztartási grillsütő 
  22. Mini grill kürtőskalács sütővel 
  23. Shaslik Rotario saslik sütő 
  24. Grillező eszközök
  25. Öntöttvas grill sütőlapok  
  26. Asztali grill
  27. Kerti grill 
  28. Gorenje öntöttvas edények grillezéshez, főzéshez


Jó étvágyat és jó hangulatot mindenkinek a kerti grillezéshez!